top of page
Zoeken

Rust, reinheid en regelmaat: dé pijlers van de opvoeding!

Bijgewerkt op: 15 apr.

Het nieuwe jaar is begonnen! Na de kerstheisa en de vermoeidheid rond de jaarwisseling, is een frisse nieuwe start als gezin heerlijk. Tijd dus om alle R’en weer eens van stal te trekken. Onze oma’s weten zo waar ik het over heb: Rust, Reinheid en Regelmaat. Klinkt misschien wat stoffig, maar hé: alles dat oud is komt ooit weer in de mode. Want ook - of misschien wel júist nu, zijn dit dé pijlers van de opvoeding.

Zelf vul ik deze drie opvoedpijlers graag nog aan met twee extra R’en: Respect en Richting. Kijk, dan hebben we er al vijf! Hieronder licht ik kort uit waar de vijf R’en voor staan en hoe ze jou kunnen helpen om het jaar heerlijk te beginnen.




Rust

Voor iedereen belangrijk, maar al helemaal voor kinderen. Rust is essentieel om gezond te kunnen opgroeien. Tijdens de slaap verwerken kinderen dat wat ze overdag meemaken en leren. Ook bouwen ze weer energie op voor de volgende dag. Superbelangrijk dus dat jouw kind voldoende slaapuren maakt.


Maar ook overdag is rust oh zo belangrijk. Je kind is dan ook erg gebaat bij een plek waar het redelijk geordend is zodat speelgoed makkelijk gevonden kan worden, en waar niet de hele dag de tv aanstaat. Is je kind druk overdag? Let er dan op dat je zelf rustig blijft praten en niet meegaat in de drukte. Kinderen (en volwassenen trouwens ook) zijn namelijk erg gevoelig voor hun omgeving en gaan makkelijk mee in de vibe van hun ouders.

Zijn er veel prikkels, bijvoorbeeld bij uitjes, feestjes of op de sportclub? Bouw dan tussendoor rust in, zodat je kind weer even tot zichzelf kan komen.


Als opvoedcoach hoor ik ouders de gedragsproblemen van hun kinderen benoemen. Vaak komen deze voort uit slaapgebrek of te veel prikkels. Als we er samen achter komen waar deze onrust vandaan komt, vinden we meestal al snel een praktische én makkelijk op te pakken oplossing voor het probleem. Zoveel invloed kan (on)rust dus hebben!


Reinheid

Een ouderwets woord, maar nog net zo actueel én nodig. De omgeving van je kind moet schoon (genoeg) zijn. Tegenwoordig weten we dat het gezonder is om niet in huis te roken. We doen onze kinderen onder de douche, poetsen de tanden. Als er hoofdluis op school of de kinderopvang rondgaat controleren en behandelen we de haren extra. Ook leer je bijvoorbeeld aan om voor het eten handen te wassen, na het wc-gebruik en het buitenspelen. Een hand voor de mond houden bij het niesen en hoesten of in de elleboog zoals in Coronatijd. Een schone omgeving is belangrijk zodat je kind zich lekker voelt en vanuit een gezonde basis kan spelen en leren.


Regelmaat

Het is een feit: kinderen houden van regelmaat. Ze weten graag waar ze aan toe zijn en de voorspelbaarheid geeft een gevoel van veiligheid. Natuurlijk kan je daar af en toe best van afwijken. Als er in de basis maar een zekere structuur zit. Denk bijvoorbeeld aan een vast ochtend- en avondritueel, na schooltijd samen iets drinken, samen aan tafel eten... Ook de tijden van naar bed gaan, opstaan en de maaltijden spelen een belangrijke rol.


Respect

Daarin ben jij het grote voorbeeld! Als je jouw kind laat zien wat respect is, neemt jouw kind dit veel sneller over dan wanneer je het alleen benoemt. Spreek bijvoorbeeld rustig tegen je kind, dan gaat dat andersom bijna vanzelf. Loop jij de hele dag te schreeuwen? Dan begrijp je het gevolg daarvan; kinderen zijn kampioen in kopiëren. Groet je mensen die je tegenkomt, dan zal je kind dat op een zeker moment van je overnemen. Ga dus voor jezelf na welk respectvol gedrag je jouw kind wil meegeven, en geef hier zelf bewust goede voorbeelden van.



Richting

Met richting bedoel ik dat jij de ouder en opvoeder bent. Jij bepaalt wat er gebeurt en hoe de dingen gebeuren. Grenzen geven duidelijkheid en veiligheid. Het klinkt misschien gek, maar kinderen gaan net zolang over grenzen heen tot jij ze duidelijk aangeeft. Dit moeten ze thuis leren. Anders wordt de overgang naar de buitenwereld groot en gaan ze tegen grenzen aanlopen. Dan zie je tegendraads gedrag bij kinderen. Niet fijn voor de omgeving en niet fijn voor je kind.


De R’en toepassen in jouw huis

Loop jij tegen gedrag aan van je kind? Of zit je niet met je partner op één lijn? Dan is de kans groot dat je de oorsprong bij één van de R’en terugvindt. Misschien zie je meteen al iets waar je mee aan de slag kunt, maar het kan ook heel fijn zijn om hier even samen met iemand naar te kijken. Frisse ogen van buitenaf kunnen soms erg verademend zijn. Neem dus gerust contact met mij op als je hier even over wil sparren. Lijkt een coachingstraject je hierna wat? Dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Je zit dus nergens aan vast. Belangrijk vind ik het dat er een klik is en jullie het helemaal zien zitten. Zo’n traject is alleen met ouders, dus zonder de kinderen erbij. Na vijf gesprekken loopt het bij jou (weer) op rolletjes! Meer informatie over deze coachingstrajecten vind je hier.

97 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page