top of page
Zoeken

Humor, een krachtige opvoedtool

Bijgewerkt op: 15 apr.

Iedere ouder kent het wel: druk op het werk, de kinderen de hele dag binnen omdat het regent, de hond geplast op je nieuwe vloerkleed, melk omgestoten tijdens de lunch, een jengelende baby met doorbrekende tandjes, de auto start niet als je boodschappen wil halen… Kortom, zo’n dag waar je heel chagrijnig van wordt. Heb jij vandaag zo’n dag? Of ben je benieuwd wat je de volgende keer kan doen als je zo’n baaldag hebt? Om je te helpen is er één medicijn heel geschikt om het tij te keren, namelijk humor! Niets helpt zo goed om te ontladen en te ontspannen als even een momentje heerlijk samen lachen. Goed voor je kind en zeker ook voor jou.Humor als medicijn

Vreemd eigenlijk, als je zoekt bij opvoedtips en adviezen, dan wordt er eigenlijk nooit op humor gewezen. Dat is jammer, want humor kan heel goed werken om bepaalde situaties thuis veel fijner te maken. Natuurlijk zijn er situaties die serieus moeten worden genomen; het is niet zo handig om in élke situatie een grap op tafel te gooien. Maar humor kan soms – wanneer je het handig inzet – een echt wondermiddel zijn. Er is niks mis mee om de boel waar mogelijk lekker te relativeren en humor in te zetten waar dat past.

Denk je nu: leuk, maar wat schiet ik ermee op behalve af en toe een leuk grapje? Hieronder geef ik je een aantal redenen om thuis fijne momenten van humor te creëren.


1. Lachen werkt aanstekelijk

Heb je wel eens naar een lachende baby gekeken? Dan weet je meteen wat ik bedoel. Je probeert je best te doen om niet te lachen, maar dat lukt je niet. Jonge kinderen kunnen zo heerlijk schateren van het lachen. En voor je het weet lig jij zelf helemaal in een deuk. Maar ook jij als ouder kunt een fijne lachgolf in gang zetten. Lachen is aanstekelijk en werkt bevrijdend. Samen met je kind lachen is leuk en heel goed voor jullie relatie. Je voelt je verbonden met elkaar en het werkt ontspannend, waardoor je beter in staat bent om te relativeren.


2. Humor doorbreekt vaste patronen

Humor doorbreekt vaste patronen en laat volwassenen en kinderen met een frisse blik naar een situatie kijken. Humor kan lucht geven aan pittige situaties. Is je kind net in de poep gestapt vlak voordat jullie naar binnen gaan? Lach er samen lekker om en los het probleem daarna op. Een heerlijke giechelbui, stoeipartij of goeie grap, helpt om te ontladen, spanning los te laten en de leuke kanten van het opvoeden te zien.


3. Humor kan verzet van je kind voorkomen

Humor op een bewuste manier inzetten op vaak uitdagende momenten, kan een verrassend effect hebben. Wanneer luistert een kind beter denk jij?

“Aan tafel, nu! Ik heb al 3x geroepen!”

Of…

“Zijne Koninklijke hoogheid, uw eten staat op tafel. Kan ik uw stoel aanschuiven?”

De kans is groot dat de tweede manier helpt om je kind sneller aan tafel te krijgen. Boos worden geeft eerder verzet. Regels en grenzen aangeven is prima, maar met een beetje humor kun je vaak hetzelfde bereiken en blijft het een stuk gezelliger.4. Samen lachen geeft lucht

Met humor kun je een pittige situatie wat luchtiger maken. Met een grap is de spanning vaak te doorbreken. Dat kan ervoor zorgen dat je niet lijnrecht tegenover je kind komt te staan, maar weer naast elkaar.

Door samen te lachen is het daarna ook mogelijk om een ruzie uit te praten.


5. Humor brengt je in een vrolijke stemming

Ben jij of is je kind erg prikkelbaar? Zet dan een leuk muziekje op. Ga samen lekker los met een gek dansje. Schud dat nare gevoel letterlijk van je af. Wil je kind niet, ga dan zelf even lekker los. Wedden dat na een paar minuten je kind ook meedoet.


Lachend opvoeden

Wanneer het jou lukt om humor in je opvoeding te weven, heb je een krachtig middel in handen. Een middel om je kind te helpen en mee te krijgen in bepaalde situaties. Zet het in om niet steeds in een strijd verwikkeld te raken en om moeilijke situaties wat luchtiger te overzien. Humor is vooral een middel om samen plezier te hebben en daarmee de band met je kind te versterken.

Bij het coachen van ouders komt het onderwerp humor vaak voorbij. Een mooie manier om pittige situaties om te buigen. Fijn voor kinderen én voor ouders! Wil je weten wat ik je nog meer kan bieden als opvoedcoach? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op, dan kletsen we samen over wat jou kan helpen om met meer plezier op te voeden!

78 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page