top of page
Zoeken

Mijn kind is een moeilijke eter: 10 tips

Is jouw kind een moeilijke eter? Geen zorgen, je bent niet alleen. Bijna elk gezin komt wel eens voor deze uitdaging rond het eten te staan. Treuzelen, niet aan tafel willen, niet blijven zitten, eetweigeraars, schrokkenbrokken, lust-ik-niet’jes, groenten bij voorbaat al vies vinden, bijna niets eten, snoepkonten, alleen ongezond eten willen… Ieder kind is anders en dat brengt weer andere situaties met zich mee.

En dat moeilijke eten kan een hoop stress opleveren. Iedere ouder wil dat zijn of haar kind gezond opgroeit. Het eetgedrag van je kind speelt daar een grote rol in. Daarnaast is eten niet alleen belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen, maar heeft het ook een grote invloed op hun humeur en welzijn. Een goed moment dus om hier aandacht aan te besteden met 10 tips voor moeilijke eters!


Kind moeilijke eter

Waarom eet mijn kind niet?


Smaak in ontwikkeling

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen moeilijke eters kunnen zijn. Van nature hebben baby's een groot aantal smaakpapillen waardoor alles heel sterk smaakt. Naar mate een kind ouder wordt, neemt dit aantal steeds meer af. Dit proces eindigt pas als een mens volwassen is. Hoe ouder je kind is, hoe meer smaken het aan zal kunnen.

Niet gek dus, dat kinderen kritisch kunnen zijn op de smaken op hun bordje. Zeker wanneer peuters ‘nee’ leren zeggen. Ze leren dat ze macht kunnen uitoefenen door dit woord, wat kan uitmonden in een machtsstrijd aan de eettafel.


Stress en eten

Ook oudere kinderen kunnen lastige eters zijn. Naast dat hun smaakpapillen nog in ontwikkeling zijn, zorgen ook spanning en stress voor moeilijk eetgedrag. Hoe is de sfeer aan tafel? Is je kind boos of verdrietig? Dit kan allemaal van invloed zijn op de eetlust.


10 tips voor moeilijke eters

Hieronder geef ik je 10 tips die jou kunnen helpen met het eetgedrag van je kind. Mijn advies: lees ze door, kies er eentje uit en probeer die vandaag al uit. Morgen kun je weer een andere tip toepassen. Zo kom je erachter wat bij jou thuis werkt.


Baby proeft meloen

Tip 1: Jong geleerd...

Inderdaad, wanneer kinderen op jonge leeftijd wennen aan verschillende smaken en texturen, lusten zij vaak meer op oudere leeftijd. Deze ontwikkeling begint al in de baarmoeder door het drinken van vruchtwater en het krijgen van moedermelk door gevarieerd eten van de moeder.


Tip 2: Kook hetzelfde maar dan anders

Als je kind bepaalde voedingsmiddelen niet lust, probeer ze dan op verschillende manieren te bereiden. Misschien vinden ze gekookte wortels niet lekker, maar wel verwerkt in een stamppot of pastasaus. Of geef ze eens rauw met een lekker yoghurt-dipsausje.


Tip 3: Creatief met eten

Maak het eten leuk: een gezichtje van aardappelpuree met leuke sperziebonenhaartjes, een dierenkop of een zonnetje; het kan allemaal helpen om zin te krijgen in het eten. Grappig eten is áltijd lekkerder. Heb je niet zo veel tijd? Opdienen op een vakjesbord of in een leuk trommeltje kan ook al helpen!


Tip 4: Schep niet te veel op

Beter een paar kleine porties dan een heel bord vol. Tegen zo’n berg eten kan je kind tegenop zien. Wanneer je een klein beetje opschept is het zo op, en vraagt je kind sneller om ene tweede portie.


Tip 5: Laat je kind zelf meekoken

Ook voor kinderen geldt dit: wanneer je zelf hebt gekookt, smaakt het eten altijd lekkerder. Bedenk daarom klusjes waarmee je kind kan helpen in de keuken. Groentes wassen, snijden met een kindermes of roeren in een pan. Als je kind ‘zelf’ heeft gekookt, zal-ie het eten zelf ook sneller willen proeven.


Kind helpt mee met koken

Tip 6: Zorg voor gezelligheid aan tafel

Besteed er niet te veel aandacht aan als je kind niet wil eten en geniet vooral zelf lekker van je eten. Soms beginnen kinderen dan weer vanzelf met eten. Gebeurt dat niet? Stimuleer dan af en toe om een hapje te eten. Geef een compliment bij elk hapje of als je kind het probeert.


Tip 7: Creëer een vast eetmoment

En probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden. Eet altijd samen op hetzelfde tijdstip en aan tafel. Met die regelmaat weet je kind dat het tijdens het eetmoment kan eten, en daarbuiten niet. Als je jouw kind buiten dit vaste eetmoment alsnog eten geeft, houdt dit het patroon van niet eten tijdens etenstijd in stand. Grenzen stellen is dus belangrijk. Niets werkt zo tegen als een volle buik bij de start van het eten.


Tip 8: Geef het goede voorbeeld

Het is een cliché, maar zeker waar: goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer je zelf gezond eet en laat merken dat je ervan geniet, zal je kind dit voorbeeld sneller opvolgen. Vertel je kind ook hoe het eten smaakt en hoe je het hebt klaargemaakt.


Kind lust eten niet

Tip 9: Proeven moet je durven

Aan nieuwe smaken moet je wennen, en dat is ook niet gek. Soms moet je iets wel tien keer proeven voor je eraan gewend bent geraakt. Voor kinderen kan dat soms heel lastig zijn. Wat dan kan helpen, is om er een spel van te maken. Daag je kind uit om met zijn tong te proeven, erop te kauwen, en één stukje ervan te eten. Geef daarna een compliment. Bied daarbij verschillende smaken aan zodat je kind kan experimenteren met smaken en texturen. Uiteindelijk geldt het vaak ook voor volwassenen: wat de boer niet kent…


Tip 10: Gebruik je fantasie

Een simpele “eet je eten op” zal niet heel effectief zijn. Dwingen zorgt voor strijd en zal de sfeer niet bepaald ten goede komen. Wat wel werkt én veel leuker is: gebruik je fantasie. Spelen is de taal van kinderen. Al spelende bereik je dus veel meer. Parkeer de hapjes in de ‘garage’ of laat het ‘hok’ open zetten, zodat de leeuw naar binnen kan. En we kennen allemaal het bekende vliegtuigje wel. Je kunt het zo gek niet bedenken; als het werkt, dan werkt het!


Persoonlijke tips voor lastige eters

Ik ben benieuwd wat de effecten bij jou thuis zijn nadat je deze tips hebt toegepast! Waarschijnlijk is er wel minstens één tip die het bij jou thuis aan tafel al een stukje makkelijker maakt.

Wil je graag even met iemand om tafel om jouw specifieke situatie te bespreken? Misschien loop je tegen iets anders aan dan hierboven beschreven, of is de spanning thuis echt om te snijden. In dat geval kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Samen kijken we dan naar wat jou vooruit kan helpen. Want samen eten moet vooral gezellig zijn!


Opvoedinspiratie

Meer inspiratie rond de opvoeding vind je in mijn blogs. Deze kun je elke maand een keer in je mailbox ontvangen tot wederopzegging. Download daarvoor hier de 10 beste opvoedtips.

85 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page