top of page
Zoeken

Tot hier en niet verder! Grenzen stellen bij (jonge) kinderen

Bijgewerkt op: 15 apr.

Vanaf het moment dat jouw kind leert lopen en praten krijg je ermee te maken: grenzen stellen. En dat kan knap lastig zijn! Want wanneer stel je nu een grens, en hoe zorg je ervoor dat de gestelde grenzen zonder te veel gedoe worden nageleefd? In deze blog geef ik je 12 tips voor het stellen van grenzen bij kinderen tot ongeveer 12 jaar.


Grenzen verkennen

Het verkennen van grenzen hoort bij opgroeien en het stellen ervan bij het opvoeden. Grenzen stellen is iets anders dan straffen, en is nodig voor een gezonde ontwikkeling van jouw kind(eren). Regels en grenzen geven kinderen namelijk houvast, regelmaat, duidelijkheid en veiligheid. Vooral de manier waarop je grenzen stelt is belangrijk: vanuit rust, begrip en positiviteit. Hoe je dat doet? Dat vertel ik je hieronder.


1. Wees voorspelbaar

Zorg ervoor dat je kind bepaalde grenzen of regels aan ziet komen. Maak van tevoren de afspraken en hang deze bijvoorbeeld met picto’s op de keukendeur. Wanneer jouw kind een grens aan ziet komen, zal het makkelijker zijn om deze na te leven en zal de reactie hierop minder heftig zijn.


2. Probeer zo min mogelijk te straffen

Dreigen met straffen werkt alleen maar tegen, meestal schieten kinderen dan in de verdediging en kom je recht tegenover elkaar te staan. Grenzen stellen werkt pas wanneer beide partijen zich op een positieve manier in de ander kunnen verplaatsen.

3. Geen overbodige grenzen

Stel alleen regels op die écht nodig zijn. Te veel regels en grenzen kunnen lastig zijn om na te leven: voor het kind om zich eraan te houden, voor jou om ze te handhaven. Daarnaast verliezen de belangrijke grenzen hun waarde als je ze naast minder belangrijke grenzen zet.


4. Wees begripvol

Probeer je in te leven in jouw kind. Waarom doet jouw kind wat-ie doet? Vanuit hier wordt het makkelijker om je kind te begrijpen, en kinderen hebben dit door. Wanneer jij begrip toont, zullen zij een grens eerder respecteren.


5. Zorg voor begrip

Stel alleen een grens op als je ook uit kunt leggen waarom deze grens er is. Vertel jouw kind wat jij ervaart en hoe jij het wel graag wil zien. Zo heeft jouw kind de kans om de gestelde grenzen te begrijpen.


6. Geef jouw kind ook ruimte

Stel kaders op, waarbinnen jouw kind nog de vrijheid heeft om deze zelf in te vullen. Verplicht bijvoorbeeld niet om alles op het bord op te eten, maar laat jouw kind een lijstje maken van twee dingen die hij niet lust en niet hoeft te eten. Zo stel jij een kader op, maar creëer je ook ruimte voor eigen invulling.


7. Focus op positiviteit

Vertel je kind vooral wat je wil dat-ie wél doet, in plaats van te zeggen wat er niet mag. Wanneer jouw kind de focus heeft op wat er wel mag, klinkt het allemaal een stuk minder beperkend en wordt het gemakkelijker om de regels na te leven.


8. Wederzijds respect

Als ouder stel je grenzen op, maar jouw kind heeft ook behoefte aan eigen grenzen. Wil je kind iets echt niet, respecteer dit dan. Zo leert jouw kind te luisteren naar zijn eigen grenzen, waardoor het ook makkelijker wordt om jou als ouder daarin te accepteren en respecteren.


9. Houd het contact open

Laat je kind weten dat je aan zijn kant staat en verbreek het contact niet tijdens een eventuele discussie. Als je kind zich gehoord voelt, blijft de sfeer positief.


10. Bewaak je grenzen

Bewaak de grenzen die je stelt. Je stelt ze immers niet voor niets. Doe je dit niet, dan wordt het onduidelijk waar de grenzen liggen en zal je kind keer op keer over de grens gaan.


11. Wees flexibel (maar niet te)

Weet wanneer je wel of niet meebeweegt met je kind. Laat niet alles zomaar gebeuren, maar blijf rationeel denken en handel niet alléén naar de geldende regels. Wanneer jouw reactie op een situatie logisch is, zal je kind sneller luisteren op het moment dat je wel een grens voorlegt.


Persoonlijke tips voor grenzen stellen

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen over het grenzen stellen bij jouw kind(eren)? Neem dan gerust eens contact met mij op. Als erkende gezins- en opvoedcoach heb ik al meerdere gezinnen geholpen met onderwerpen als grenzen stellen. Ieder gezin is uniek, en daarom werkt de ene aanpak beter bij het ene gezin dan bij het andere. Daarom kijk ik graag mee naar jouw gezinssituatie. Uit ervaring kan ik zeggen: met een kleine verandering weten we vaak grote resultaten te bereiken. Want je bent al een fantastische ouder, en met een paar handvaten wordt ook het stellen van grenzen voor jou steeds makkelijker!



605 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page