7 tips die ervoor zorgen dat jouw kind beter luistert
- Marlous Witteveen-Weggeman
- 7 dagen geleden
- 4 minuten om te lezen
Deze staat hoog op het lijstje van ergernissen van ouders. Super irritant! Jij wilt dat je kind iets doet en vraagt dat. Jouw kind trekt een heel ander plan en doet niet wat jij zegt. Vaak zeggen wij dan dat het kind niet luistert. Maar… dat is wat kort door de bocht. Je zou het ook om kunnen draaien.

Kinderen die niet luisteren hebben ouders die niet luisteren
Dat klinkt misschien wat vreemd, maar toch klopt het. Kinderen hebben er behoefte aan om gezien en gehoord te worden. Als daar iets in ontbreekt, doen ze erg hun best om dat aan ons duidelijk te maken. Ze weten zelf waarschijnlijk niet precies wat het is en hebben er ook nog niet de juiste woorden voor. Toch blijven ze het duidelijk maken, net zo lang tot jij gaat luisteren en het begrijpt.
Hoe luister je naar je kind
Zoals ik al zei, hebben ze er misschien nog niet de juiste woorden voor. Het is dus de kunst om te gaan begrijpen wat je kind jou duidelijk maakt. Voor jou de opdracht om daar achter te komen. Maar hoe dan? Dat kan door, als het ware, in de huid van je kind te kruipen en begrip op te brengen voor datgene waar je kind dan niet naar luistert.
Jij vraagt bijvoorbeeld of je kind aan tafel komt, maar hij gaat gewoon door met spelen. Je vraag het op een luidere toon, maar geen reactie. Voor je het weet ben je boos en sta je misschien wel te schreeuwen dat hij aan tafel moet komen. Op deze manier loopt het snel uit op een strijd met je kind. Voor je het weet sta je boos tegenover elkaar.
We nemen dit zelfde voorval. Jullie gaan eten en je vraagt je kind aan tafel te komen. Hij hoort je waarschijnlijk wel, maar het dringt niet door. Hij zit helemaal in zijn spel. Je kijkt door de bril van je kind, die het waarschijnlijk ook helemaal niet interessant vindt om te komen eten. Hij zit net lekker te spelen. Loop naar je kind toe, praat even over dat waar hij mee aan het spelen is. Daarmee toon je belangstelling voor wat hij belangrijk vindt en haal je hem al een beetje uit zijn spel. Zeg dat hij heerlijk zit te spelen, maar dat jullie even gaan eten en dat hij daarna nog verder kan spelen. Je kind voelt zich nu begrepen. Je hebt oog voor wat hij belangrijk vindt.
Je kind doet het niet om jou te pesten
De reden dat je kind niet luistert is vaak dat hij het wel hoort wat je zegt, maar dat het niet doordringt. Zodra je extra druk gaat uitoefenen, zal je kind dat ook doen. Voor je het weet zit je in een strijd, waar jullie allebei niet opgeven. Dat kan jou het gevoel geven dat je kind het expres doet. Dat is zeker niet het geval. Wel ben jij de volwassene hier die het tot een goede oplossing moet brengen. Liefst natuurlijk op een prettige manier. Een dosis humor kan je daarbij goed helpen. Hieronder 7 tips die ervoor zorgen dat jouw kind beter luistert:

Tip 1: Zorg ervoor dat je in beeld bent
En dan bedoel ik letterlijk in beeld. Roep niet van een afstandje, maar loop even naar je kind toe. Maak oogcontact of raak je kind even aan, zodat hij jou echt ziet.
Tip 2: Houd de opdracht kort
Kort, bondig en concreet. Je kind weet dan wat er verwacht wordt. Dus niet “alles opruimen”, maar “doe je de auto’s in die bak”.

Tip 3: Laat de opdracht herhalen
Als je kind herhaalt wat jij hebt gevraagd, weet je of hij het begrepen heeft.
Tip 4: Kijk naar de behoefte van je kind
Leef je in. Dat kan jou helpen om op de goede manier te reageren. Je kind weet zich dan gezien en gehoord. Zo versterk je de relatie met je kind.
Tip 5: Geef aandacht aan het gevoel
Als je fijn met iets bezig bent, is het niet leuk om te moeten stoppen. Geef daar dus eerst aandacht aan. De erkenning kan helpen om mee te bewegen met wat jij van je kind wil.
Tip 6: Geef keus uit twee
Zeker voor jonge kinderen kan dat fijn zijn. Je houdt rekening met zijn autonomie.” Doe je eerst je jas of eerst je schoenen aan.”
Tip 7: Bedenk samen een oplossing
Luistert je kind vaak niet op bepaalde momenten, Praat er dan eens samen over. Doe dit niet op het moment zelf, maar op een rustig moment. Vertel wat jij verwacht en vraag naar de beweegreden van je kind om dan niet te luisteren. Bedenk samen een oplossing.
Tot slot
Je hebt nu waarschijnlijk wat inzicht gekregen in het niet luisteren van je kind. Ook staan er zeven bruikbare tips. Toch is het, ook daarmee, niet voor iedereen gemakkelijk om zijn kind te begrijpen. Daar is enige oefening voor nodig.
Als het voor jou lastig blijft om je kind te begrijpen, waarom hij doet zoals hij doet, neem dan gerust contact op. Niet luisteren is een veel voorkomend thema bij de gesprekken met ouders. Tijdens die gesprekken gaan we meer in op de specifieke situaties binnen het gezin. Deze ouders zien dan al snel verbetering, waardoor het thuis een stuk gezelliger wordt.
Vind je het fijn om vaker tips over opvoeden te ontvangen? Hier kun jij je aanmelden. Je kunt dan de 10 beste opvoedtips downloaden. Daarna ontvang je elke maand tips over een ander onderwerp in je mailbox. Opzeggen kan elk moment.
Comments