top of page
Zoeken

De relatie met je kind versterken

Wanneer de relatie met je kind goed is, zorgt dat ervoor dat je kind zich sterker met jou verbonden voelt. En dat wil natuurlijk iedere ouder! In ons drukke leven is het alleen niet altijd even makkelijk in te passen. School, werk, sporten, huishouden… waar vind je de tijd om die sterke band met je kind op te bouwen? En hoe pak je dit eigenlijk aan? Ik vertel je als opvoedcoach graag hoe jij als ouder de relatie met je kind kunt versterken.


Een sterke band met je kind: de basis

Een sterke band tussen jou en je kind, creëert een hele sterke basis voor het opvoeden. Zo zorgt een sterke band tussen ouder en kind ervoor dat kinderen beter meewerken, en zijn kinderen gemotiveerder om hun ouders te volgen wanneer ze het gevoel hebben dat de ouder aan hun kant staat. Dat klinkt allemaal heel fijn, maar in de praktijk zie ik vaak dat dit proces ingewikkelder kan voelen dan dat het van buitenaf lijkt. Vandaar dat ik je graag een aantal tips meegeef om de band met je kind te versterken. Je zult zien dat een paar kleine veranderingen al veel teweeg kunnen brengen!


1. Voorlezen

Voorlezen is supergoed voor de ontwikkeling van je kind! Je kind oefent hiermee concentratie, vergroot de woordenschat, ontwikkelt taalvaardigheid, geeft aanleiding tot een gesprek en stimuleert de fantasie. Daarnaast is voorlezen gewoon heel leuk en maakt het je kind nieuwsgierig. Allemaal heel belangrijk, maar voorlezen heeft nog één heel groot voordeel: je versterkt hiermee de band tussen jou en je kind. Het gaat bij voorlezen namelijk ook om knuffelen, het maken van oogcontact en het delen van emoties. Nog meer reden dus voor een verhaaltje voor het slapengaan!2. Muziek

Of je nu samen met je kind zingt, lekker gek danst, een muziekinstrument bespeelt of muziek luistert; muziek heeft heel veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld een vervelende bui heel snel ombuigen naar een vrolijke. Daarnaast zorgt muziek voor ontspanning, zowel voor jouzelf als voor je kind. Een win-winsituatie dus.


3. Lekker naar buiten

Ga samen met je kind(eren) naar buiten. Liefst lekker naar het bos, het strand of de duinen. De natuur helpt ons namelijk ontspannen en buiten zijn is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lukt het niet om de natuur in te gaan? Maak dan een wandeling, bijvoorbeeld naar een speeltuintje in de buurt. Of gewoon lekker in je eigen tuin als je die hebt. Je zult zien dat buiten zijn letterlijk én figuurlijk wat ademruimte biedt. En dat is heel goed voor het versterken voor de band met je kind.


4. Spelen

Spelen is de taal van je kind. Speel daarom regelmatig mee. Door samen te spelen kom je namelijk binnen in de wereld van je kind, en kan je meekijken en -luisteren met waar je kind mee bezig is. Ook kan je er zo achter komen wat jouw kind aan het verwerken is of welke situatie hij of zij aan het oefenen is om er meer grip op te krijgen. Dit kan je helpen om je kind beter te begrijpen en geeft je de mogelijkheid om een steuntje te zijn bij een voor hem of haar lastige situatie. Je leest hier meer over op deze pagina over POPtalk.


5. Creativiteit bevorderen

Lekker knutselen en creatief bezig zijn is niet alleen heel leuk, maar kan je kind – net als spelen – helpen bij het uiten van gedachtes en gevoelens. Dit geldt voor jonge kinderen die nog niet over de woorden beschikken om zich te uiten, maar ook voor kinderen die het moeilijk vinden om te vertellen wat hen dwars zit. Tekenen, verven en kleien zijn hier heel geschikt voor. Dit helpt ook bij de interactie tussen jou en je kind; vaak wil je kind namelijk wél graag vertellen wat er geknutseld is. Door dit samen te delen, versterk je automatisch op een leuke manier jullie band.


6. Knuffelen en stoeien

Samen met je kind stoeien zorgt voor fysiek contact en positieve aandacht. Vaak zijn het vooral de mama’s die knuffelen en de papa’s die stoeien. Doe vooral wat voor jou als ouder het meest natuurlijk voelt, beide zijn namelijk van belang! Met knuffelen uit je je als ouder meer beschermend, lief en troostend. Bij stoeien leert je kind juist juist om goed zijn grenzen aan te geven, zijn mogelijkheden te ontdekken en daarmee zijn zelfvertrouwen te vergroten. Is je kind niet in zijn hum? Een flinke knuffel of stoeipartij kan dan wonderen doen!


7. Luisteren

Écht naar je kind luisteren is een hele waardevolle activiteit. Neem dus regelmatig even de tijd om echt te horen wat je kind te zeggen heeft. Hierbij is het belangrijk om je zo min mogelijk af te laden leiden en om oprecht belangstelling te tonen in je kind. Wanneer je actief luistert – dat wil zeggen: oogcontact maken en af en toe terugkoppelen wat je gehoord hebt – zal je kind zich helemaal gehoord voelen. Leg daarbij ook je telefoon weg om je aandacht te versterken. In de auto kan je de radio uitzetten om je kind uit te nodigen voor een gesprek. Soms kan juist even geen oogcontact maken (zoals in de auto) het ook juist gemakkelijker maken om te praten.


8. Maak tijd voor twee

Zeker in een gezin met meerdere kinderen is het heel waardevol om ook tijd met zijn tweetjes door te brengen. Een kwartier per dag kan al voldoende zijn. Neem even speciaal de tijd voor je kind, zonder anderen erbij (broers, zussen, de andere ouder…). Laat bijvoorbeeld je kind bepalen wat jullie gaan doen of maak elkaar eens lekker aan het lachen. Met zijn tweeën een uitstapje maken of een nachtje weg maakt het helemaal speciaal en geeft jullie ouder-kindrelatie een extra boost. En het is natuurlijk ook voor jou als ouder ontzettend leuk om er even uit te zijn met je kind!


Persoonlijke opvoedtips

Ga jij aan de slag om de relatie met je kind te versterken? Of heb je er nog wat moeite mee om bovenstaande tips in je leven te verwerken? Als opvoedcoach help ik je heel graag om tóch de band die je met jouw kind hebt te versterken. Elke situatie is natuurlijk anders, dus maken we een persoonlijk plan om het ook voor jou als ouder haalbaar te maken om samen met jouw kind een sterke band op te bouwen. Stuur me gerust eens vrijblijvend een berichtje om kennis te maken. Zoals al genoemd: vaak kan een kleine verandering al grote positieve gevolgen hebben. Daar kunnen we samen voor gaan zorgen!

76 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page