top of page
Zoeken

POPtalk: communicatie in beeld

Bijgewerkt op: 31 mei 2021

Soms kan het, zowel voor kinderen als volwassenen, lastig zijn om communicatie helder in beeld te brengen. Wat gebeurt er nu écht in een situatie, en hoe gaan we daarmee om? POPtalk is een leuke manier om deze communicatie in beeld te brengen, met een speels karakter. Een jaar geleden maakte ik kennis met deze methode en ik was eigenlijk direct erg enthousiast! Omdat ik destijds voldoende ruimte kreeg in mijn programma, heb ik me direct aangemeld om de opleiding tot POPtalk-coach te volgen. Dit heeft me erg veel gebracht! Daarom vertel ik je graag meer over POPtalk en hoe ik dit inzet als opvoedcoach.


Communiceren met beelden

Zoals net al kort aangegeven, brengt POPtalk communicatie in beeld. De naam verraadt zichzelf eigenlijk al wel: bij POPtalk gebruiken we poppetjes om een gesprek op gang te brengen. Soms kan het namelijk lastig zijn om de juiste woorden te vinden om iets over te brengen. Je voelt wel wat je bedoelt, maar hoe vind je de woorden om dit met de ander te delen? Vooral voor kinderen kan dit soms een echte uitdaging zijn. Dat waar je misschien geen woorden voor hebt, kan met materiaal zichtbaar worden gemaakt. Het beeld dat zo gecreëerd wordt, kan vaak zoveel meer zeggen dan dat we dit met woorden kunnen!


Lees verder onder de afbeeldingen


Verschillende situaties bespreken met POPtalk

Door de speciale poppetjes zo in de ruimte te rangschikken, kunnen inzichten naar boven komen waar je al pratende met je kind misschien nooit op was gekomen. Misschien is er wel ruzie geweest op school of met een vriendje waar je kind niet graag over praat. Op zo’n moment kan het voor jullie allebei erg fijn zijn om de situatie voor je te zien, zodat je het hier samen over kunt hebben. Zo komen jullie samen tot nieuwe inzichten en misschien wel tot een mooie oplossing! POPtalk is een vaardigheid die op verschillende manieren en in verschillende situaties ingezet kan worden. Misschien praat je kind niet makkelijk over wat er allemaal op school gebeurt, of vindt hij of zij het lastig om emoties te benoemen. POPtalk dient dan als tussenschakel, die het makkelijker maakt om echt samen het gesprek aan te gaan.

Voor wie is POPtalk?

Eigenlijk is POPtalk voor iedere ouder wel geschikt. Voor jezelf én voor je kind kan het namelijk ontzettend fijn zijn om even op een andere manier naar een situatie te kijken, en laagdrempelig een gesprek aan te gaan. Zeker wanneer er emoties in het spel zijn, kan het voor kinderen moeilijk zijn om daar woorden aan te geven. Daarom is POPtalk ook een zeer geschikte methode om samen grip te krijgen op pesten. Het aangeven van de eigen grenzen én het respecteren van die van de ander kun je namelijk mooi in beeld brengen met de poppetjes.


POPtalk kun je leren!

POPtalk is een vaardigheid op zich, waar je als ouder erg veel aan kunt hebben. Daarom deel ik mijn kennis en vaardigheden graag met jou als ouder! Ik kan je helpen met de manier waarop het materiaal ingezet kan worden, hier is namelijk enige kennis van nodig om dit effectief te laten werken.

Herken jij situaties bij jou thuis waar POPtalk bij zou kunnen helpen en ben je benieuwd naar deze methode? Neem dan gerust contact met me op, dan kijken we samen naar hoe POPtalk in jouw situatie een mooie bijdrage kan leveren!


71 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page