top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Beter communiceren met je kind

Bijgewerkt op: 13 mei 2021

Praten met je kind kan ontzettend leuk zijn! Door goede communicatie tussen ouder en kind leer je elkaar steeds beter kennen, en kun je beter op elkaar inspelen. Maar communiceren met je kind blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen. Sommige kinderen praten liever niet met hun ouders, waar andere kinderen weer snel geïrriteerd raken wanneer je een gesprek probeert te starten. Op het moment dat je kind het praten onder de knie had, keek je misschien wel uit naar leuke, gezellige gesprekken samen. Maar dit gaat (helaas) niet altijd vanzelf; het kan nog knap lastig zijn om een prettig gesprek met je kind te voeren!


(Lees verder onder de afbeelding)


Wanneer je kind uit school komt, stel je je kind al snel de vraag: “Hoe was het op school?” Dit is natuurlijk een hele logische vraag, maar tot een gesprek leidt dit vaak niet. Met een beetje geluk krijg je één woord terug: “Goed!”


Gelukkig kun je er zeker iets aan doen als de communicatie met je kind niet heel soepel verloopt. Hiervoor kan ik je een aantal handige handvaten geven, waar je alvast even mee kunt oefenen.


1. Verplaats je in je kind

Als volwassene en als kind heb je beide een compleet andere belevingswereld. Probeer je daarom echt in te leven in je kind en zijn gevoelens. Door echt eens door zijn ogen te kijken en te accepteren wat je dan ziet, laat je jouw kind zien wie hij is in plaats van wie jij zou willen dat hij is. Zo kan het zijn dat jouw kind misschien niet zo’n prater is, maar liever communiceert door bijvoorbeeld het geven van een knuffel of het uitwisselen van een blik van verstandhouding. Zeker stille kinderen zitten niet te wachten op een vragenvuur als ze net uit school komen of humeurig thuiskomen na een speelafspraak. Wanneer je dan veel vragen blijft stellen, kan het zijn dat ze juist meer afstand willen nemen. Als je dan als ouder minder praat, geef je jouw kind ruimte om meer te vertellen. Jij hebt vast ook niet altijd zin om te praten als jij moe uit je werk komt. Op zo’n moment heb je behoefte om even bij te komen. Goedbedoelde adviezen of tips kunnen dan ook bij jou verkeerd vallen. Geef jouw kind dus de ruimte, en kom er zo achter hoe jouw kind het liefst met jou communiceert.


2. Luister écht naar jouw kind

Wij mensen hebben in gesprekken vaak de neiging om meer na te denken over wat wij straks in een gesprek willen zeggen, in plaats van om echt te luisteren. Als jouw kind iets vertelt, probeer dan écht te luisteren. Het is de kunst om hierbij je eigen gedachten, meningen en oordelen even te parkeren. Wanneer een kind de ruimte krijgt om zijn eigen gedachten te formuleren, kan hij zijn gedachtegangen afmaken en zo tot een eigen oordeel of inzicht komen. Dit is heel belangrijk voor zijn zelfinzicht en zelfvertrouwen. Daarnaast zal deze manier van communiceren rust brengen in jullie gesprekken!


3. Houd rekening met jullie verschil in lengte


Dit is een wat meer praktisch punt: kinderen zijn een stuk kleiner dan volwassenen. Als jij zelf iets vertelt, kun je zelf kiezen of je staat of zit. Als je kind iets vertelt of je wil graag dat je kind iets gaat vertellen, zorg er dan voor dat je op gelijke hoogte zit, of zelfs lager. Op deze manier kan jouw kind makkelijker contact met jou maken en zal het gesprek makkelijker op gang komen.


4. Geef je kind de ruimte

Het kan voor een kind (en voor volwassenen ook) ongemakkelijk zijn om het over een belangrijk onderwerp te hebben. Het kan zijn dat jouw kind dit expres doet op het moment dat jij met iets anders bezig bent. Soms kan het namelijk erg prettig zijn als jij niet zo op hem gefocust bent terwijl hij jou iets vertelt. Wees erop bedacht dat dit kan voorkomen, en respecteer deze keuze van jouw kind. Zo’n ‘tussendoorgesprekje’ kan hele mooie onderwerpen naar boven brengen, zonder dat dit te heftig aanvoelt voor je kind.


5. Gebruik een goede vraagstelling

De manier waarop je een vraag stelt, kan veel uitmaken voor het slagen van een gesprek. Wanneer je alleen gesloten vragen stelt, kan je kind alleen met ja of nee antwoorden, terwijl open vragen een gesprek op gang kunnen brengen. Vraag dus niet: “Was het leuk op school?”, maar: “Wat heb je gedaan met gymnastiek?”


6. Maak het gesprek niet te lang

Vooral kleine kinderen kunnen niet lang achter elkaar stil zitten om te praten. Houd hier dus rekening mee, en let hierbij ook veel op de lichaamstaal van jouw kind! Kinderen communiceren namelijk ook (en misschien wel meer dan je denkt) met hun lichaam. Let daarop en speel hierop in tijdens jullie gesprek.


7. Blijf bescheiden

Geeft jouw kind (verbaal óf non-verbaal) aan niet met jou te willen praten? Respecteer dit dan. Hierdoor zal je kind zich niet gedwongen voelen om een gesprek met jou aan te gaan, en sneller uit zichzelf een gesprek beginnen wanneer dit wel goed voelt.


POPtalk

Een mooie manier om een gesprek met jouw kind op gang te helpen, is POPtalk. Hiermee kun je gemakkelijk en op een leuke manier gesprekken visueel maken. Vanuit Opvoedkunst pas ik, wanneer dit de coaching ten goede komt, ook POPtalk toe als methode om beter met je kind te communiceren. In mijn volgende blog vertel ik je hier meer over!

103 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page