top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Help, mijn peuter heeft een driftbui!

Als ouder zijnde is het vast een herkenbare situatie: je peuter heeft een driftbui. Ze komen op de meest ongemakkelijke momenten (in de supermarkt, midden op straat, op een feestje…) en waaien niet altijd even soepel weer over. Driftbuien bij peuters zijn niet fijn voor ouder en kind, daar zijn we het vast over eens. Maar hoe ga je hier het best mee om?


Lees verder onder de afbeelding.

Jouw peuter ondersteunen bij een driftbui

Om te beginnen: driftbuien bij peuters zijn eigenlijk heel normaal en horen bij de ontwikkeling van jouw kind. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken wanneer jouw kind een driftbui heeft. Wél kun je jouw peuter goede ondersteuning bieden tijdens zo’n driftbui. In onderstaande tips geef ik je handvaten waarmee je de driftbuien van jouw kind eerder kunt laten stoppen of zelfs voorkomen.


1. Blijf rustig.

“Hoe dan?”, zal je wel denken. Wanneer je kind een driftbui heeft doet dit natuurlijk ook veel met jouw emoties. Rustig blijven is dan zeker niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. Je kunt je kind namelijk alleen stabiliteit en rust bieden wanneer je zelf rustig blijft. Schiet je in paniek, dan kun je jouw kind niet voldoende helpen. Adem dus even diep in en uit en neem een momentje om je eigen emoties onder controle te krijgen.


2. Doe vooral even niets, maar blijf erbij.

Dit klinkt tegenstrijdig en misschien ook onnatuurlijk, want je wil jouw kind natuurlijk helpen met alle hevige emoties. Door wel aanwezig te zijn maar jouw kind even zijn gang te laten gaan, leert het dat de emoties er mogen zijn en dat jij er bent om hem te steunen. Je bent er natuurlijk ook bij om te zorgen dat je kind zichzelf en anderen geen pijn doet of schade aanricht.


3. Benoem het gevoel en probeer de oorzaak te achterhalen.

Zoals net beschreven, is het erg belangrijk om de gevoelens van je kind te erkennen. Zo’n driftbui heeft jouw kind natuurlijk ook niet voor de lol. Benoem eerst wat je ziet. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos bent. Je zou wel een ijsje willen, maar dat kan nu jammer genoeg niet want we gaan naar oma.” Zo help je jouw kind met het onder woorden brengen van zijn emoties en gedachten. Je erkent het gevoel en blijft duidelijk. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles accepteert binnen de driftbui, jouw kind mag namelijk ook leren dat bijvoorbeeld met spullen gooien en anderen pijn doen nooit oké is.


4. Zeg niet te veel.

Midden in de bui is niet het beste moment om veel uitleg te geven of een preek te houden. Het benoemen van de situatie is belangrijk, maar te veel woorden zullen je kind alleen maar bozer maken! Op zo’n moment komen jouw woorden echt niet meer binnen. Belangrijk is om ook op zo’n moment bij je kind te blijven en rustig de bui te laten uitrazen. Jouw kind heeft zijn emoties nog niet onder controle en mag op zo’n moment leren hoe hiermee om te gaan. Hier kun je bij helpen door de emoties te erkennen en benoemen en grenzen te stellen waar nodig om ongelukken te voorkomen. Houd bijvoorbeeld rustig je arm tussen jouw kind en hetgeen waar hij naar uithaalt.


5. Haal je kind uit de situatie.

Wanneer je in een volle supermarkt bent met je kind, kan het extra vervelend aanvoelen wanneer medemensen naar je staren. Dit geeft voor jullie allebei extra druk. Op zo’n moment is het voor jullie allebei waarschijnlijk fijner om weg te gaan. Pak je kind liefdevol maar stevig op en neem hem mee naar een plek waar de ruimte er is om even uit te razen.


6. Troosten hoeft (nog) even niet.

Veel ouders hebben de neiging om hun kind te troosten of knuffelen. Dit voelt goed voor de ouder, maar bij kinderen met een driftbui werkt dit vaak juist nog meer boosheid in de hand. Erbij blijven en rustig zijn is dan echt genoeg. Na de boosheid komt vaak de ontlading, die zich vaak uit door te huilen en/of op schoot te komen zitten. Soms vertelt je kind dan wat er aan de hand was.


Lees verder onder de afbeelding.


De boosheid mag er zijn

Belangrijk is dus vooral dat de boosheid er mag zijn. Een driftbui kan vaak uit onverwachtse hoek opkomen. Soms kom je achter de oorzaak en soms ook gewoon niet. Belangrijk is om te weten dat driftbuien nooit persoonlijk zijn, maar onderdeel van de ontwikkeling van jouw kind. Ze horen nu eenmaal bij de peuterfase. Het is namelijk best een uitdaging om de wereld te leren begrijpen en grip te krijgen op emoties. Ook volwassenen zijn op dit gebied vaak nog niet uitgeleerd! 😉


Hulp bij de driftbuien van jouw peuter

In deze blog klinkt het misschien wel heel makkelijk, maar in het ‘echt’ kan het nog best een klus zijn om met de driftbuien van jouw kind om te gaan. Soms kan het daarom best fijn zijn om wat hulp van buitenaf te krijgen. Wil jij de vaardigheden leren om met de eigen wil en boze buien van je peuter om te gaan? Ik help je er graag bij!


86 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page