Fantasie is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Knuffeldieren met hele persoonlijkheden, dekens en stoelen die een kasteel kunnen vormen of een bank die wordt omgetoverd tot schip in de zee; je herkent het vast als ouder! Door hun fantasie te gebruiken, ontwikkelen kinderen zich in oplossingsgericht denken, nieuwe mogelijkheden bedenken en situaties vanuit verschillende perspectieven bekijken. Naast leuk ook erg leerzaam dus!
De fantasie van je kind op gang brengen
Het is dus belangrijk om de fantasie van je kind te stimuleren. Dat klinkt leuk, maar hoe prikkel je die fantasie nu eigenlijk? Hierbij zijn drie bouwstenen het belangrijkst:
Less is more! Met weinig spullen hebben kinderen meer fantasie nodig.
De juiste materialen. Lego is fantastisch, maar met een vaste bouwinstructie doodt het de fantasie juist.
Tijd. Er moet genoeg vrije tijd zijn om de fantasie op gang te brengen.
Dit is de basis. Om je alvast wat op weg te helpen, deel ik negen voorbeelden van speelgoed dat de fantasie op gang kan helpen. Oók (en juist) met een klein budget.
1. Schilderstape
Met schilderstape creëer je uren speelplezier. Hoe? Door er bijvoorbeeld lange straten mee te maken waar auto’s overheen kunnen rijden. Of plak hokken voor dieren om een dierentuin of boerderij te maken. Ideeën genoeg! Waar nodig kan je helpen bij het plakken.
2. Mozaïekparket van de bouwmarkt
Waarschijnlijk ken je Kapla, of ‘Kabouterplankjes’ wel. Dit zijn allemaal kleine plankjes van dezelfde afmetingen waar torens, bruggen, wegen en nog veel meer mee gebouwd kan worden. Je kan dit in kleine hoeveelheden tegelijk kopen, om zo langzaam de voorraad (en de mogelijkheden) uit te breiden. Maar deze plankjes kan je ook goed zelf maken. Koop bijvoorbeeld een ton vol plankjes van mozaïekparket bij de bouwmarkt. Eerst even losweken en misschien een beetje schuren, maar dan heb je er jaren speelplezier van!
3. Kartonnen dozen
Geen enkele doos meer weggooien! Maak er een deur en ramen in voor een speelhuis of maak er een parkeergarage, boot of auto van. Kinderen kunnen deze versieren en er heerlijk mee spelen. Kleine peuters zitten er graag in of verzamelen spullen. Perfect speelgoed dus voor alle leeftijden!
4. Verkleden
Ook nooit meer weggooien: oude kleding. Een oude jurk van mama, stropdas van papa, tas van oma of hoed van opa… Een voor een prachtige verkleedspullen voor kinderen waar ze zich “groot” in wanen. Bewaar dit in jullie eigen verkleedkist. Hier worden nog prachtige theaterstukken mee gespeeld.
5. Potten en pannen
Een lastige situatie: je wil koken maar je kind wil ook graag aandacht. Herkenbaar? Laat je kind dan eens mee ‘koken’! Veel kinderen koken graag met je mee met wat potten en pannen en natuurlijk iets om te roeren. Vertel wat je doet en laat je kind op zijn eigen manier meedoen. Zo stimuleer je de eigen fantasie, ben je gezellig samen bezig én zet je zelf ondertussen een lekkere maaltijd op tafel. Win-win!
6. Spelen met zand
Zand leent zich voor allerlei spelletjes. Zandtaartjes bakken en deze versieren met steentjes, blaadjes en/of schelpjes, wegen graven met een echte tunnel of… een zandkasteel met slotgracht waar echt water in kan!
7. Grote lappen
Wie kent het niet van vroeger? Een tafelkleed, dekbedovertrek en een paar wasknijpers zijn heel geschikt om tenten mee te bouwen. Ook leuk om een keer in je eigen tent te mogen slapen! En misschien zelfs logeren bij je broer, zus of papa en mama op de slaapkamer. Wat een feest!
8. Knutselen
Bewaar lege doosje, wc-rollen, inpakpapier, doppen en ander materiaal in een grote bak. Haal de verzameling eens in de zoveel tijd boven tafel en vul deze aan met lijm, potloden, stiften en kinderverf. Hiermee kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en heerlijk knutselen.
9. Oude sokken
Sokken met gaten zijn geweldig! Maak hier samen met je kind een sokpop van. Op internet zijn genoeg beschrijvingen te vinden. Knip een stukje van de teen open en naai of plak hier een stukje stof in voor zijn mond/bek. Een paar knopen zijn ogen en met wol krijgt hij haar. En die kartonnen doos van tip 3… daar maak je in een handomdraai een poppenkast van!
De fantasie bij je kind op gang brengen
Niet bij ieder kind komt de fantasie vanzelf op gang. Soms is het nodig je kind op ideeën te brengen. Dat kan door je kind vragen te stellen die hem creatief aan het denken zetten. Wat is de naam van meneer Sok? Waar woont hij? En wat is zijn lievelingseten? Vraag door zolang dat nodig is, totdat je kind zich helemaal kan verliezen in een heerlijke fantasiewereld. Ook filosofische vragen zijn heel bruikbaar om de fantasie op gang te krijgen.
Veel plezier met de tips gewenst! En vind je het lastig om de fantasie van je kind op gang te brengen? Stuur mij dan gerust een berichtje. Als opvoedcoach help ik je graag bij jouw vraagstukken.
Comments