top of page
Zoeken

Is jouw kind gehecht aan een knuffel?

Bijgewerkt op: 14 sep. 2022

Kinderen en hun knuffel(s) zijn vaak onafscheidelijk. Is jouw kind gehecht aan zijn of haar knuffel? Of wil jouw kind juist helemaal geen knuffel? Ik neem je graag mee in de psychologie achter knuffels en geef je als ouder tips om jouw kind dat te geven wat hij of zij nodig heeft.


De dag na mijn trouwdag was daar dat ene, nog niet uitgepakte cadeautje. Na het openen was ik even stil en rolden de tranen over mijn wangen. Mijn gloednieuwe man kwam aanlopen en keek me aan, waarop ik zei: “Mijn knuffel!” Wat een impact na al die jaren. Als je mij jaren geleden had gevraagd hoe mijn knuffel eruitzag, dan had ik het niet kunnen vertellen. De knuffel is gevonden op de zolder van de hulp van mijn oma, bij wie ik de eerste jaren van mijn leven heb gewoond.


Een knuffel met een vies oor dat al van een andere knuffel was afgehaald en op deze knuffel was gezet. Dat ene oor, samen met een duim die nog steeds iets platter is dan de andere, waren voor mij een enorme troost aan het begin van mijn leven.

Hoeveel een knuffel voor je kind kan betekenen hoef ik je nu niet meer te vertellen. Ik ondervond dat zelfs nog na jaren.



Waar kan een knuffel, doekje of pop je kind bij helpen?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de kinderen in Europa een knuffel heeft. Een knuffel kan je kind helpen bij zijn of haar emotionele ontwikkeling. Ze kunnen steun geven aan je kind. Kinderen halen namelijk veiligheid en troost uit hun knuffel. Is papa of mama even niet in de buurt, dan kan een knuffel die even vervangen. Met behulp van een knuffel leert je kind zichzelf gerust te stellen. Niet alleen thuis, maar ook bij opa en oma, in de dierentuin, in de auto... Je kind kan de knuffel overal gemakkelijk mee naartoe nemen. Zo is er altijd iemand, of eigenlijk iets, in de buurt om hem of haar te steunen in moeilijke situaties. Waarom kinderen zoveel steun vinden bij hun knuffel? Kinderen weten misschien wel dat een knuffel niet leeft, maar ze geloven erin of deze dat wel doet. Dit kan een groot voordeel zijn. Knuffels vertellen je kind dat alles goed komt.

Naast dat knuffels steun geven, kunnen knuffels jouw kind ook helpen om stappen te zetten naar zelfstandigheid. Vindt je kind iets erg spannend, dan doet de knuffel het eerst even voor. Heeft je kind moeite met het proeven van nieuwe gerechten? Probeer het eens met hulp van zijn knuffel die het eerste hapje proeft. Grote kans dat je kind het volgende hapje probeert.


Bij het stimuleren van creativiteit en verbeelding kunnen knuffels ook een rol spelen. Knuffel kan bijvoorbeeld meedoen aan rollenspellen en gaat mee op avontuur. Zo beleeft jouw kind de mooiste avonturen samen met zijn of haar knuffel.


Praktische tips voor kinderen en knuffels

  1. De keus van de knuffel is de keus van je kind. Misschien heb je een prachtige beer voor je kind uitgekozen, maar vindt je kind de beer helemaal niks. Als het oog van je kind is gevallen op een, in jouw ogen, foeilelijke knuffel in een vreselijke kleur, leg je daar dan bij neer. Je kind ziet iets in de knuffel dat hij niet ziet in de beer. Over smaak valt niet te twisten.

  2. Was de knuffel regelmatig en wacht hier niet te lang mee. Wanneer je hier te lang mee wacht, hecht je kind ook aan de geur van de knuffel en vindt hij of zij de knuffel die net gewassen is niet meer vertrouwd ruiken. Dat brengt me op de volgende tip.

  3. Het is erg handig en aan te raden om meer dan één dezelfde knuffels in huis te hebben. Handig om de knuffel ongezien in de was te doen, maar ook erg fijn wanneer er een knuffel zoekraakt. Dit kan dramatische situaties voorkomen.

  4. Er zijn ook situaties waarbij het niet handig is om een knuffel mee te nemen, zoals in de zandbak of bij het zwembad. Leg dat uit aan je kind. Zoek samen een veilige plek thuis voor de knuffel waar hij op je kind wacht tot hij weer thuis is.

Tot welke leeftijd hebben kinderen een knuffel, doekje of pop nodig?


Een onafscheidelijke band tussen kind en knuffel is normaal. Het is belangrijk je kind de steun van een knuffel te gunnen wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Ergens tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar zal je kind wat meer afstand kunnen nemen van zijn of haar knuffel en de wereld zonder knuffel gaan ontdekken. Het is goed om dit dan ook te stimuleren. Een aantal tips hiervoor:

  • Beperk van begin af aan het gebruik van de knuffel. Leer je kind dat de knuffel niet in elke situatie mee kan.

  • Een knuffel geeft troost aan je kind. Probeer je kind te troosten nog voor hij of zij de knuffel daarvoor pakt.

  • Probeer je kind af te leiden en iets te laten doen waarbij hij of zij minder aan de knuffel denkt.

  • Laat spanning niet te hoog oplopen en overvraag je kind niet. Hoe hoger de druk wordt, hoe meer je kind de knuffel nodig heeft.

Maak je geen zorgen als je kind ook op wat oudere leeftijd gehecht blijft aan de knuffel. Laat je kind zelf bepalen hoelang hij of zij hieraan behoefte heeft. Natuurlijk kun je, zoals hierboven te lezen, na verloop van tijd afspraken maken met je kind over het overal mee naartoe nemen van de knuffel. In bed ermee slapen kan altijd. Je kind bepaalt zelf wanneer hij of zij daarvan afscheid neemt.


Wat als je kind geen knuffel wil?

Zoals hierboven beschreven is het heel normaal dat kinderen veel aan hun knuffel hebben. Maar ook als je kind juist helemaal niet omkijkt naar knuffels, hoef je je nergens zorgen om te maken. Ongeveer 40% van de kinderen heeft namelijk geen behoefte aan een knuffel. Ook dat is dus volkomen normaal. Deze kinderen troosten zichzelf op een andere manier, waardoor een knuffel niet nodig is.


Heeft jouw kind een knuffel waarvan hij of zij onafscheidelijk is? Of kijkt jouw kind niet om naar knuffels? Laat het me weten en praat mee onder mijn Instagram bericht.

141 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page