top of page
Zoeken

Tips voor ouders: terug in het ritme na de zomervakantie

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Ouders en kinderen vinden de zomervakantie meestal een heerlijke tijd. We willen dan ook eigenlijk het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Helaas is de realiteit vaak net wat anders. Het kan namelijk best wel een uitdaging zijn om na de vakantie weer het gewone ritme op te pakken – zeker met kinderen! Daarom deel ik hieronder een aantal tips die jou als ouder helpen om de overgang van vakantietijd naar schooltijd zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Zowel voor jou als ouder als voor jouw kind(eren).


1. Wennen aan het normale ritme

In de vakantie hebben we vaak een ander slaapritme dan in het “normale” leven. Het is belangrijk om de overgang niet te groot te maken en slapeloze nachten en vermoeide dagen te voorkomen. Dat doe je door de laatste dagen van de vakantie al te wennen aan het normale ritme. Leg de kinderen op het tijdstip van een gewone doordeweekse avond in bed. Zet ook de wekker op het tijdstip van een gewone doordeweekse ochtend. Zo kunnen de kinderen alvast wennen aan het gebruikelijke ritme, waardoor ze uitgerust weer op school kunnen beginnen.
2. Hoeveel nachtjes nog?

Vooral voor jongere kinderen kan het soms als verrassing komen dat de vakantie ineens voorbij is. “Moet ik nu alweer naar school?” Deze verwarring (en alles dat daarbij komt kijken) kan je voorkomen door blokjes neer te zetten voor de laatste dagen van de vakantie. Laat je kind er elke avond één weghalen. Is het laatste blokje weg, dan is de vakantie voorbij. Zo kan je kind zich er even op voorbereiden en komt het niet als een verrassing.


3. Het ontbijt

Een van de leuke dingen van vakanties, zijn de heerlijke ontbijtjes. Het is dan ook heel verleidelijk om de vakantie nog even vast te houden door de dag te beginnen met croissants en een stokbroodje, ik begrijp het helemaal. Maar dit eten is natuurlijk niet zo voedzaam en past minder goed in de vollere dagen van na de vakantie. Zet die laatste dagen dus gewoon weer het gebruikelijke, voedzame ontbijt op tafel. Zo krijgt je kind de energie om de dag goed op te starten en is het helemaal klaar voor de eerste schooldagen na de vakantie.


4. Gewone activiteiten

Vakantie-activiteiten zijn natuurlijk ontzettend leuk, maar brengen ook de nodige onrust. Zeker wanneer iedereen vlak daarna weer gewoon naar school en het werk moet. Vul daarom de laatste vakantiedagen met normale activiteiten. Na het opstaan en ontbijten heb je misschien zelf nog een wasje te draaien of iets op te ruimen, of zelfs al wat mail te lezen van je werk. Laat je kind zelf spelen. Help daarbij eventueel met opstarten. Op deze manier raakt iedereen thuis weer gewend aan de normale gang van zaken. En dat geeft rust.


5. Duidelijke regels

Vaak ben je in de vakantie toch een beetje soepeler met de regels, wat best begrijpelijk is. Een paar minuten langer op de tablet, daar maak jij je dan niet druk om. In de vakantie heb je misschien echt geen zin in discussies en gedoe. Maar nu de vakantie bijna om is, is het belangrijk dat er weer duidelijke afspraken zijn. Denk bijvoorbeeld aan schermtijd, snoepmomenten of opruimen. Stel (weer) duidelijke regels op en voorkom frustraties vlak na de vakantie.


6. Gezond eten

Koken in de vakantie? Pffff, echt niet! Of misschien lekker makkelijk een pizza in de oven. In de vakantie is dit heerlijk, maar daarna wil je natuurlijk weer het normale eetritme oppakken. Probeer thuis dus weer de gezonde eetgewoontes aan te houden, zodat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga ook weer op een vast tijdstip aan tafel.


7. Afrond- en opstartgesprekje

Neem de tijd om samen over de vakantie te praten als afsluiting. Wat vond je het leukst, spannendst of gekst? Hierna kan je het gesprek aansturen op de tijd na de vakantie. Waar verheug jij je op in het nieuwe schooljaar, op je werk, met je vrienden… Dit geeft een mooie afronding van de vakantie en voorbereiding op wat komen gaat.


8. Rustig aan

De kans is groot dat je kind de eerste weken bekaf is als-ie thuiskomt van school of de opvang. Geef hem of haar daarom de tijd om te wennen aan het normale ritme. Plan niet te veel afspraken en neem zelf ook net wat meer tijd voor alles. Je zult zien dat dit jou en je kind net wat meer rust geeft om uit de vakantiestand te komen.


Meer tips voor ouders

Wil je vaker opvoedtips lezen? Download dan hier gratis opvoedtips en krijg elke maand handige tips in je mailbox, die jou helpen om het thuis nog meer op rolletjes te laten lopen. In elke nieuwsbrief komt een actueel onderwerp naar voren, waarmee jij direct aan de slag kunt.


Heel veel succes met de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar, en geniet nog even van je welverdiende vakantie!

107 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page