top of page
Zoeken

Omgaan met teleurstellingen: 8 praktische tips

Een spelletje verliezen, je zin niet krijgen, niet uitgenodigd worden voor een kinderfeestje, het cadeau niet krijgen waar hij of zij op had gehoopt… Dit zijn een voor een situaties die bij je kind teleurstelling en frustratie kunnen oproepen. Laat je kind aan jou merken dat het teleurgesteld is door boos te worden, te huilen, zeuren of schreeuwen? Dan is het belangrijk om jouw kind te leren dat teleurstellingen onderdeel van het leven zijn. Door deze te leren accepteren kan (later) beter omgegaan worden met situaties waar het tegen zit. Zo ontwikkelt je kind veerkracht.

Maar hoe pak je dit nu aan als ouder? Zelf boos worden om dit gedrag heeft vaak weinig zin, maar gelukkig zijn er genoeg manieren die jouw kind wél helpen omgaan met teleurstellingen. Ik neem je hier graag in mee.



1. Geef je kind even ruimte om te balen

Het liefst nemen we als ouder al die vervelende gevoelens weg bij onze kinderen. Maar bedenk je eens hoe het voor jou is als jij tegenslag ervaart en een ander zegt je dat het allemaal best meevalt; “volgende keer beter!”. Dat is precies wat je dan niet wil horen, en dit geldt ook voor je kind. Geef even tijd en ruimte, waarin het vervelende gevoel er gewoon even mag zijn.


2. Maak het normaal

Als je kind het moeilijk vindt om met teleurstellingen om te gaan, is het belangrijk dat het gaat leren dat deze er nou eenmaal bij horen. Als rolmodel voor jouw kind, kan jij laten zien dat jij ook af en toe ergens van baalt. Deel dit met jouw kind en vertel daarbij hoe je hiermee omgaat. Zo leert jouw kind dat teleurstellingen er voor iedereen zijn, en niet alleen voor hem- of haarzelf.


3. Benoem het gevoel

Zeker bij jonge kinderen is het goed om te benoemen wat je ziet. “Ik zie dat je boos bent.” Of: “Je had het spel zo graag willen winnen, maar het is dit keer jammer genoeg niet gelukt.” Zo zal je kind zich begrepen voelen en hoeft hij of zij niet extra boos te worden om jou de emotie te laten zien.


4. Ga de frustratie niet uit de weg

Wanneer jouw kind geen teleurstellingen ervaart, leert hij of zij ook niet om hier op latere leeftijd mee om te gaan. Wel kan je een beetje sturen in de teleurstellingen die jouw kind te verwerken krijgt. Door te oefenen leert je kind bijvoorbeeld om met teleurstellingen om te gaan. Speel dus gerust vaker spelletjes waarbij jouw kind de ene keer wint, en de andere keer verliest. Je hoeft niet altijd “ja” te zeggen of alles goed te vinden. Je kind moet ook leren omgaan met “nee”. Jouw taak is niet om je kinderen voor alle tegenslag te behoeden, maar om ze te leren hoe ze de veerkracht ontwikkelen om na een teleurstelling weer verder te kunnen.

5. Praat erover

Als jouw kind weer gekalmeerd is, praat dan over wat er gebeurde. Gooide hij na zijn verlies het spelbord met alle kaartjes op de grond? Vertel dan dat verliezen erbij hoort, maar soms ook best lastig kan zijn. Dat hij daarin nog iets te leren heeft, en dat dat oké is. Bedenk wat hij de volgende keer anders kan doen. Bijvoorbeeld het spelbord op de tafel laten liggen of de winnaar feliciteren.


6. Blij-makers

Als je kind moeilijk met teleurstellingen om kan gaan en lang blijft “hangen” in het negatieve gevoel, zoek dan naar blij-makers. Afleiding zoeken werkt! Praat op een rustig moment eens over waar jouw kind blij van wordt, en speel hierop in wanneer de frustratie weer naar boven komt. Door te tekenen, naar buiten te gaan of te dansen op muziek, is jouw kind dat nare gevoel zo kwijt!


7. Geef een compliment over het gedrag

Geef je kind een compliment wanneer hij verloren heeft en toch erbij is blijven zitten. Als je vlot met een compliment komt, kan je soms voorkomen dat het alsnog tot een uitbarsting komt.


8. Gezelschapsspel

Benadruk de gezelligheid van het spelen van een spel. Winnen is leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat jullie gezellig samen hebben gespeeld en een fijne tijd hadden. Geef hierin zelf het goede voorbeeld en zeg bijvoorbeeld: “Jammer dat ik verloren heb, maar ik vond het wel heel leuk om samen met je te spelen!” Zo leert je kind hoe het zich óók bij teleurstellingen kan gedragen, waardoor huil- en driftbuien niet meer de enige optie lijken.


Jouw kind en teleurstellingen

Heeft jouw kind veel moeite met teleurstellingen? Probeer dan bovenstaande tips te gebruiken, ik weet zeker dat dit verandering zal brengen! Vind je het lastig om de tips toe te passen of reageert jouw kind heftiger op teleurstellingen dan andere kinderen? Overweeg dan eens om een opvoedcoach in te schakelen. Als opvoedcoach kijk ik namelijk van buitenaf mee naar de situatie, waarbij ik je praktische handvaten geef die puur op jouw situatie zijn afgestemd. Want teleurstellingen horen bij het leven, maar hoeven – ook voor jouw kind – zeker niet te overheersen.

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page