top of page
Zoeken

Overladen met cadeaus: de 4-cadeautjes-regel tijdens de feestdagen

Bijgewerkt op: 16 nov. 2023

Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen. En dat betekent: feestdagen in aantocht! Een tijd vol gezelligheid en cadeautjes. Van gezelligheid kan je nooit te veel hebben. Maar die cadeautjes daarentegen… Worden jouw kinderen ook ieder jaar overláden met cadeaus? Met Sinterklaas al met Sinterklaascadeautjes thuis, bij opa en oma, op de sportclub, op school… en dan moet Kerst nog komen. Bij ons thuis zijn er ook nog eens twee van de drie jarig in de Sinterklaastijd én onze trouwdag is in december. Je snapt ‘m denk ik wel: alles bij elkaar is dat veel te veel van het goede.Cadeautjes, maar dan anders

We leven in een wereld waarin we niet zomaar alles kopen, maar ook na beginnen te denken over verspilling tegengaan, hoe dingen duurzamer kunnen en bewuster proberen te leven. Dit jaar is dus hét moment om een mooie omslag te maken in het geven van cadeaus! Bij ons thuis maakten we die omslag een aantal jaar geleden. Dat deden we vooral omdat het echt te gek werd met de hoeveelheid cadeaus rond de feestdagen. De oplossing: de 4-cadeautjes-regel. Een fijne leidraad om het leuk te houden, zowel het vragen én het geven van cadeaus.


Hoe werkt de 4-cadeautjes-regel?

De 4-cadeautjes-regel komt oorspronkelijk uit Amerika en is perfect om in te zetten bij feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst. Maar ook bij verjaardagen kan dit heel fijn zijn om toe te passen. Volgens de regel koop je per ‘feestdag’ precies 4 cadeautjes voor je kind, uit 4 verschillende categorieën: “One thing they want, one thing they need, one thing they wear and one thing they read”. Hoe je dit aanpakt? Dat vertel ik je hieronder!

Cadeau 1: Iets dat ze heel graag willen

Door je oren goed open te houden of juist samen met je kind een verlanglijstje te maken, weet je wat je kind het liefst wil krijgen. Je kan bijvoorbeeld met je kind langs de speelgoedwinkel gaan om samen eens te kijken naar al dat moois. Of neem een groot speelgoedboek of folders mee om die samen door te bladeren. Als je je kind meteen wil leren om bewust keuzes te maken (en het jezelf tegelijkertijd wat makkelijker wil maken), laat je kind dan bijvoorbeeld tien cadeautjes uitknippen of -scheuren om op de verlanglijst te plakken. Handig voor als je kind nog niet kan schrijven, maar ook gewoon heel leuk om te doen! Van deze favorieten kies je één cadeau, waarvan je denkt dat jouw kind hier het meest gelukkig van wordt.


Cadeau 2: Iets dat ze nodig hebben

Hieronder vallen de praktische cadeautjes. Vaak zijn dit spullen die je toch al wilde kopen omdat het op is, of toe aan vervanging. Denk aan knutselspullen: papier, klei, plaksel, stiften… Of bijvoorbeeld schoolattributen: een schooltas, lunchtrommel of etui. Ook mogelijk: een sporttas, voetbal, slaapzak voor op vakantie, een nieuw dekbedovertrek… Genoeg te bedenken! Als cadeautje worden deze spullen nog meer gewaardeerd dan wanneer je ze ‘gewoon’ had gekocht. Extra leuk voor jullie allebei dus!


Cadeau 3: Iets om te dragen

Ook dit cadeau kan iets zijn dat toch al nodig was, maar wél leuk is om te krijgen. Denk aan een nieuwe zwembroek of badpak, kaplaarzen, regenjas, ochtendjas, onesie, winterjas, muts, wanten… Maar ook kleding die niet nodig is maar wel leuk, bijvoorbeeld verkleedkleren. Die kun je kopen, maar zelf maken van oude kleding of lappen is ook heel leuk!
Cadeau 4: iets om te lezen (of: iets leerzaams)

Boeken zijn altijd leuk om te krijgen. Dat kunnen allerlei soorten boeken zijn: een voorleesboek, zelfleesboek, prentenboek, stripboek… Maar vooral: een boek dat jouw kind fantastisch vindt om te lezen (of om uit voorgelezen te worden). Zelf vul ik deze categorie ook in met spullen die leerzaam zijn. Bijvoorbeeld leuke gezelschapspellen die tijdens de feestdagen voor een hoop gezelligheid kunnen zorgen.


Schoencadeautjes

Naast de vier cadeaus voor Sinterklaas- of Kerstavond, zijn er natuurlijk nog de schoencadeautjes. Om het voor je kind voorspelbaar te maken en voor jezelf overzichtelijk, kun je ervoor kiezen om de schoen alleen te zetten in de weekenden tussen de aankomst van Sinterklaas en pakjesavond in. Vul de schoenen dan bijvoorbeeld met snoepgoed (chocoladeletters doen het altijd goed), of een kleine aanvulling op waar je kind veel mee speelt: een paar blokken duplo, lego, Playmobil of een speelgoeddier.


Nog een laatste cadeautip

Hoewel de 4-cadeautjes-regel het kiezen van cadeaus een stukje makkelijker maakt, kan het met het grote aanbod soms best lastig zijn om de juiste cadeautjes te vinden. Om je op weg te helpen daarom nog het volgende:

  • Kijk naar speelgoed dat een prijs heeft gewonnen

  • Tweedehands speelgoed kan vaak nog heel goed dienstdoen (én is duurzamer)

  • Kies speelgoed waar samen mee gespeeld kan worden, zoals een gezelschapsspel

Door deze tips toe te passen bij het kopen van de vier cadeautjes, stimuleer je het samen spelen en het leren delen.


Meer inspiratie

Wil je meer inspiratie over speelgoed dat de fantasie van je kind stimuleert? Dan vind je deze blog vast ook leuk om te lezen: “Fantastisch” speelgoed om de fantasie te stimuleren.

En is Sinterklaas bij jou thuis altijd een stressvolle periode? Laat je dan helpen door de tips in deze blog: Tips voor minder Sinterklaasstress bij kinderen en Gezellige feestdagen.

Vind je het sowieso fijn om regelmatig nieuwe opvoedtips te ontvangen? Download dan nu al 10 gratis opvoedtips en krijg iedere maand een aantal tips in je mailbox die fantastisch werken. Opzeggen kan ieder moment.

186 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page