top of page
Zoeken

Gezellige feestdagen!

De Sint is weer vertrokken, en maakt plaats voor het volgende feest: Kerst! Voor sommigen een prachtige en ontspannen tijd, maar veel mensen ervaren ook veel stress in deze periode. En dat is helemaal niet zo gek! Er moet namelijk van alles geregeld worden, en als je kinderen in huis hebt al helemaal. Vakantieplanningen, cadeautjes, kerstdiners voorbereiden, familiebezoeken… Al met al een hele hectische periode waarin het soms lastig kan zijn om als ouder je rust te vinden. Gelukkig zijn er tips die jou al met weinig moeite wat meer rust en ontspanning kunnen bieden in deze dagen. Lees ze eens rustig door en denk eens na over welke tips jouw gezin een duwtje in de rug kunnen geven deze maand. Zo geef je jouw gezin het mooiste kerstcadeau dat er is: op een gezellige en ontspannen manier tijd doorbrengen met z’n allen.
1. Rust in de tijd tussen Sinterklaas en Kerst

Veel kinderen zijn na Sinterklaas erg moe en prikkelbaar. Gebruik de tijd tussen Sinterklaas en Kerst daarom om een beetje bij te komen. Houd de agenda bewust zoveel mogelijk leeg en maak wat minder afspraken. Zo kunnen jullie weer opladen voor de kerstdagen.


2. Knutselen voor de feestdagen

Zoek je leuke activiteiten om te doen, zonder al teveel heisa en geregel? Kinderen vinden het over het algemeen heel leuk om te knutselen. Kerstkaarten, menukaartjes, versieren… en vergeet de (kleurplaat-)placemat niet! Die vind je heel makkelijk printklaar op internet. Deze kleurplaten kun je hierna in de decembermaand als placemats gebruiken, én het inkleuren ervan is een leuke manier om al kleurend aan tafel te blijven zitten. Twee vliegen in één klap dus.


3. Vertel je kind wat hij kan verwachten

De feestdagen in december zijn vaak dagen vol bezoek en activiteiten. Dagen waarop je aandacht meer verdeeld moet worden en niet alleen bij je kind ligt. Dat is niet altijd even makkelijk. Vertel daarom van tevoren wat jullie gaan doen, zodat je kind zich daarop kan instellen. Een (advents)kalender kan hierbij helpen.


4. Een behapbaar kerstdiner

Organiseer jij het kerstdiner? Maak het dan niet te ingewikkeld voor jezelf. Denk aan gerechten die je van tevoren klaar kunt maken of een ovengerecht, zodat jij je handen vrij hebt. Gerechten die de kinderen ook lekker vinden voorkomt een boel strijd.


5. Met jonge kinderen aan tafel

Met volwassenen en kinderen tegelijkertijd eten kan heel gezellig zijn tijdens het kerstdiner, maar zorgt vaak ook voor veel drukte en frustratie. Hoe je dat voorkomt? Maak een kindertafel voor de jongste kinderen. Laat ze hun kerstdiner vooruit eten en daarna lekker naar bed gaan. Jullie eten dan misschien iets later, maar wel met meer rust en alle tijd om na te tafelen.

6. Zijn de kinderen al iets ouder?

Betrek ze dan bij de voorbereiding en het klaarmaken. Stem de gerechten daarop af, zodat ze ook echt kunnen helpen. Hierdoor voelen ze zich meer betrokken bij het kokkerellen. De trots op hun eigen kookkunsten zorgt er daarnaast voor dat ze het aan tafel iets langer volhouden. Even van tafel en een stukje lopen om het volgende gerecht te serveren zullen ze fijn vinden.


7. Saaiheid tegengaan

Hoe gezellig wij het misschien ook vinden, voor kinderen kunnen feestdagen verschrikkelijk saai zijn. Veel binnen zitten, steeds aanpassen aan het gezelschap, met kinderen spelen die niet je eigen vriendjes zijn… Je herkent het misschien nog wel van vroeger. Zorg daarom voor voldoende afwisseling. Ga bijvoorbeeld samen de hond uitlaten of even rennen buiten, zorg voor een spelletje tussendoor of even een op een aandacht.


8. Kletspot voor aan tafel

Maak samen met de kinderen een kletspot voor aan tafel. Hierin kan je van tevoren samen onderwerpen stoppen waarover je kinderen het leuk vinden om te praten. Als je tijdens het kerstdiner af en toe een kaartje uit de pot trekt, voorkom je dat alleen de volwassenen aan het woord zijn en voelen de kinderen zich meer betrokken. Vraag bijvoorbeeld aan oma hoe zij vroeger Kerst vierde, aan je kind hoe de kerstviering op school was en misschien weet papa nog het verhaal dat bij die bijzondere kerstbal hoort.


Dan nog een laatste tip: vergeet niet te genieten van de vele momenten waarin jullie samen zijn. Achteraf zijn dit momenten om voor altijd te koesteren, maar vergeet in het moment zelf ook niet om er goed van te genieten. Bovenstaande tips helpen je vast een stuk op weg.


Gezellige feestdagen!

99 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page