top of page
Zoeken

We zijn er bijna... Zo bereid je je voor op een autovakantie met kinderen

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

(Bijna) vakantie! Voorbereiden op de reis naar je vakantie bestemming om daar heerlijk te genieten. Even geen werk en school. Maar voor het zover is, je ook voorbereiden op urenlange files, jengelende kinderen op de achterbank en het oneindige "zijn we er al?" (en hoe vaker je dat hoort, hoe meer je hoopt dat je ja kunt zeggen 😉). Veel gezinnen gaan met de auto op vakantie, jij misschien ook wel. Kijk je meer op tegen de autorit dan uit naar de vakantie? Ik kan je vertellen: je bent écht niet de enige. Weet je dat je met een paar praktische tips de autovakantie met kinderen een stuk leuker kunt maken. Fijner voor jou én je kinderen.


Autovakantie met kinderen

1. Bepaal het beste moment om te vertrekken

Een goed begin is het halve werk. Kies daarom een tactisch moment om te vertrekken. Wanneer het beste vertrekmoment is, verschilt per persoon. Er zijn echter een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden. Houd bijvoorbeeld rekening met de verkeersdrukte. Zwarte Zaterdag kun je beter vermijden. Maar minstens zo belangrijk is het bioritme van alle gezinsleden. Je kunt ervoor kiezen om in de middag te vertrekken, de kinderen daarna in pyjama de auto in te laten stappen en een stuk te rijden terwijl ze slapen. Of je vertrekt juist heel vroeg in de ochtend. De kinderen gaan dan vanuit hun bed met pyjama de auto in en hopelijk slapen ze nog even verder. Als ouder ken jij je kind het beste en kun je rekening houden met jullie slaapritmes.

Snoepje onderweg autovakantie tips

2. "Mam, mag ik een snoepje?"

Herkenbaar? Je bent nog niet eens de straat uit of het gezeur begint al. Door hier van tevoren op in te spelen, voorkom je een hoop frustraties. Geef elk kind zijn eigen snoeptrommeltje en het gezeur is voorbij. Je kunt deze natuurlijk ook vullen met gezonde snacks (snoeptomaatjes, druiven, doosje rozijnen). Zo kunnen kinderen zelf kiezen wanneer ze een snoepje pakken. Op is op!


3. Kleine cadeautjes

We kennen allemaal de magie van cadeautjes. Zorg voor kleine verrassingen tijdens de reis. En dan bedoel ik echt kleine cadeautjes voor onderweg, maar wel iets waar je kind zich een tijdje mee kan vermaken. Het kunnen ook dingen zijn die jullie thuis hebben liggen, zoals een handpop, verrekijker, banaan of raamstickers. Zet een eierwekker om het tijdstip van het volgende cadeautje te bepalen. Op deze manier wordt de rit een spannend avontuur vol nieuwe verrassingen.


4. Speelplezier voor onderweg

Bereid je voor op eindeloos vermaak met leuke spelletjes voor tijdens de autorit. Leuk voor de kinderen, maar ook voor jou! Maak van tevoren een lijstje met spelletjes, zoals "Ik zie ik zie wat jij niet ziet", creëer samen een verhaal waarbij iedereen om de beurt een regel toevoegt, speel een potje nummerbordenbingo met een afstreepkaart van 0 tot 99, tel samen alle rode auto's, en noem dieren, landen of voornamen die beginnen met de letters van het alfabet... Je weet er zelf vast nog wel een paar! (En anders is Google je beste vriend.) Met deze creatieve spellen wordt de reis een avontuur vol plezier en leermomenten.


Lange autorit kind

5. Wissel de zitplaatsen af

Niets kan de sfeer zo verpesten als ruzie op de achterbank. Een simpele maar effectieve manier om dit te verminderen, is om bij elke stop van zitplaats te wisselen. Daardoor zit elk kind af en toe voorin en jij even op de achterbank tussenin. Het zit misschien even wat minder fijn, maar het is wel heel gezellig!


6. Muziek Maestro

Vrolijke liedjes zijn goud voor het creëren van een fijne sfeer. Nog beter: zelf vrolijke liedjes zingen! Zorg voor leuke meezingers en maak er samen een lekker feestje van. Houd wel rekening met het energieniveau van je kinderen en sluit af met een rustig liedje wanneer het tijd is om weer lekker te ontspannen. Zo valt iedereen heerlijk in slaap. ;)


7. Luisterboek

Kunnen jouw kinderen ook zo heerlijk wegdromen tijdens het voorlezen? Speel dan een luisterboek af in de auto. De kinderen zijn even stil, jouw oren worden ontlast en je kunt nog lekker meeluisteren ook. Laat telkens maar één hoofdstuk per keer horen, aangezien een compleet boek waarschijnlijk te lang duurt.


8. Tijd voor pauze

Neem de tijd voor pauzes en plan deze van tevoren echt in. Voldoende stops zijn belangrijk voor wc-bezoeken, maar ook om even gezellig samen te picknicken of lekker de benen te strekken in een speeltuintje of grasveldje (neem vooral een bal mee voor onderweg!). Jij kunt even bijkomen van het rijden en de kinderen kunnen hun energie kwijt. Nog een voordeel van voldoende lange stops: je komt al lekker in het vakantiegevoel met z'n allen.

Tips voor onderweg autovakantie kinderen

9. Ongelukjes gebeuren

Daar kun je van uitgaan. Zorg er dus voor dat je hierop bent voorbereid. Neem altijd extra sets schone kleding mee die je snel en makkelijk in de auto kunt bereiken. Ook plastic afvalzakjes zijn geen overbodige luxe. Handig voor het afval dat onderweg wordt gemaakt, maar ook als iemand misselijk wordt.


10. Vergeet de terugreis niet!

Helemaal voorbereid op de heenreis? Vergeet dan ook de terugreis niet! Zonde als het enige luisterboek uit is, de snoeptrommeltjes leeg zijn en de cadeautjes op zijn. Zorg dus al voor vertrek dat je zowel de heen- als de terugreis goed hebt voorbereid.


Een zorgeloze autovakantie met kinderen

Mijn laatste tip voor jou: geniet vooral van je vakantie! Ik weet, samen met alle andere ouders, hoe hard je daar soms aan toe kunt zijn. En ook mét de kinderen erbij kan een vakantie echt als een ontspannen tijd aanvoelen. Heb jij nog moeite met het genieten van jullie gezinsvakantie? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op. Als opvoedcoach kan ik met je meedenken in jouw situatie en je praktische tips geven. Mijn ervaring heeft me geleerd dat zelfs met kleine (structurele) veranderingen je echt heel veel kunt bereiken.

Fijne vakantie!

108 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page