De Kinderboekenweek gaat weer bijna van start! Van 4 t/m 15 oktober zijn er in heel Nederland leuke activiteiten rondom kinderboeken. Als opvoedcoach vind ik de Kinderboekenweek heel waardevol. Misschien herken je het wel van vroeger: stiekem nog tot laat onder de dekens met een lichtje dat spannende boek blijven lezen, terwijl je eigenlijk al moest slapen. Lezen was iets heerlijks dat je zelfs stiekem deed als dat nodig was. Maar tegenwoordig vinden kinderen lezen steeds minder interessant. Al die telefoons, tablets en tv-schermen hebben immers veel meer interessante prikkels. Maar lezen is nog steeds (en misschien wel juist nu) heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
Dat lezen nodig is voor kinderen om nieuwe dingen te leren en kennis op te doen hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar wist je al dat verhalen je kind bijvoorbeeld ook helpen om zich beter in te leven in anderen en meer begrip voor andere kinderen (en volwassenen) te krijgen? Lezen heeft dus ook een positief effect op de sociale ontwikkeling én het stimuleert de fantasie. Genoeg redenen dus om van jouw kind een boekenwurm te maken!
10 redenen om samen de boeken in te wurmen
Maar er zijn nog veel meer redenen waarom samen met je kind lezen heel waardevol is! Hieronder licht ik een aantal van deze redenen uit. Zeker weten dat jij ook zin zult krijgen in de Kinderboekenweek!
1. Het begint allemaal met voorlezen
Heel veel goede ontwikkelingen beginnen met voorlezen! Door samen (voor) te lezen versterkt jullie band, oefen je concentratie, vergroot je de woordenschat, ontwikkel je taalvaardigheid en stimuleer je de fantasie. Na het lezen heb je een mooie aanleiding om een goed gesprek te voeren en ook déze vaardigheid te oefenen. En het mooie: het ontwikkelen van al deze vaardigheden is op deze manier eigenlijk alleen maar heel erg leuk. Het is een ontspannende activiteit voor jullie allebei. Heel veel vliegen in één klap dus!
2. Voor álle leeftijden
Het maakt niet uit hoe oud je bent; (voor)lezen is leuk voor iedereen. Voorlezen kan al lekker knus met je baby op schoot. Wanneer je kind wat ouder wordt en zelf leert lezen, kan je het voorlezen en zelf lezen afwisselen. Bijvoorbeeld door allebei uit een ander boekje te lezen, of één voor één een stukje voor te lezen uit een goed te lezen boek. Een leuke manier om het lezen te oefenen. En kan je kind al helemaal zelfstandig lezen? Ook dan blijft voorlezen leuk en leerzaam!
3. Gezellig naar de bieb
Met de herfst in aantocht zijn binnen-uitjes heel gezellig. Samen naar de bibliotheek gaan voor nieuwe boeken kan een leuk vast uitje worden. Veel bibliotheken zijn tegenwoordig heel leuk ingericht voor kinderen, en het aanbod aan leuke kinderboeken is echt heel groot. Laat je kind zelf leuke boeken kiezen, zodat het (voor)lezen ook écht leuk wordt. Het gaat er met lezen vooral om dat je kind het plezier in lezen vasthoudt. Met iedere keer een boek dat bij je kind past wordt dat vast geen probleem!
4. Boek cadeau
Kerst, Sinterklaas, verjaardagen… er zijn genoeg momenten waarop kinderen vol verwachting uitkijken naar mooie cadeautjes. De Kinderboekenweek kan ook zo’n moment zijn! Maak er een traditie van om ieder jaar aan het begin van de week allemaal een mooi boek uit te kiezen. Als het lezen dan toch wat is weggezakt, heb je een mooi moment om dit weer op te pakken.
5. Verhalen die je bij blijven
Mooie verhalen blijven je een leven lang bij. Ben jij zelf vroeger door je ouders voorgelezen, of door je opa en oma? Of had je een juf of meester die prachtig kon voorlezen? Of dat ene boek dat je zelf niet vaak genoeg kon lezen? Deze herinneringen zijn goud waard! Ook jouw kind kan deze mooie herinneringen creëren door samen mooie verhalen te lezen.
6. Gezellige momenten
Maak van het voorlezen een hele belevenis. Bijvoorbeeld door een (niet te spannend) spookverhaal bij het kampvuur voor te lezen, een mooi kerstverhaal tijdens de Kerstdagen of een mooi avonturenboek in de tent wanneer het regent. Een sfeervolle omgeving maakt dat je nóg meer op kunt gaan in het verhaal.
7. Voor het slapengaan
Het meest gangbare voorleesmoment: als vast ritueel voor het slapengaan. Je kind kan heerlijk wegdromen in een andere wereld en zo de dag achter zich laten. Het geeft rust en ontspanning, waardoor het makkelijker wordt om goed in slaap te vallen.
8. Goed met woordjes
Het is belangrijk dat je kind leert om ‘met woordjes te praten’. Lezen helpt hier enorm bij: door alle woorden die voorbijkomen (“mama, wat betekent dat woord?”) wordt de woordenschat van je kind enorm vergroot.
9. Empathisch vermogen
In verhalen kijk je mee door de ogen van een ander. Of dat nu Winnie de Poeh is of een basisschoolkindje; jouw kind leert om zich in te lezen in andere situaties dan die van hemzelf. Daardoor ontwikkelt je kind meer begrip voor anderen.
10. Versterk de band met je kind
Last but zeker not least: tijd samen doorbrengen versterkt jullie band gegarandeerd! Voorlezen is een hele positieve en gezellige manier om samen tijd door te brengen. Echte quality-time dus!
Veel leesplezier!
Ik wens jou en je kind(eren) deze Kinderboekenweek – maar zeker ook daarna nog – heel veel leesplezier! Dit jaar is het thema ‘thuis’. Een mooie manier om samen na te denken over jullie thuis, en hoe jullie thuis werkt. Dat kan door middel van boeken die over thuis gaan in de breedste zin van het woord, maar ook door hier samen over te kletsen. Heel interessant en leuk om dit met je kind te bespreken!
Over leesplezier gesproken; ben je ook geïnteresseerd in andere blogs met een opvoedkundig tintje? Neem dan eens een kijkje bij mijn opvoedtips en lees over verschillende onderwerpen binnen het opvoeden. Vind je het leuk om eens per maand een paar handige opvoedtips in je mail te ontvangen? Download dan 10 gratis opvoedtips en ze belanden vanaf dat moment vanzelf iedere maand in je mailbox.
Comentarios