top of page
Zoeken

Tips voor ouders: hoe overleef ik de tropenjaren?

Daar sta je dan, midden in een oerwoud van luiers, slapeloze nachten, frustrerende huilbuien en een eindeloze stroom aan snotneuzen. Vind je het ouderschap zwaar? Je bent zeker niet alleen! Je raakt zwanger en zit boven op een roze wolk, iedereen is blij voor je. Maar dan komt de realiteit: niemand vertelt je dat het leven na je zwangerschap bestaat uit eindeloze rondjes door de kamer lopen met een huilend kind op je arm, luiers verschonen, snottebellen afvegen, oneindige to-do-lijstjes en avonden die volledig gevuld worden door het naar bed brengen van je kinderen. Me-time? Dat woord lijkt uit je woordenboek te zijn geschrapt.Je bent niet alleen

Dus, voor alle ouders die zich soms afvragen hoe ze in hemelsnaam door deze tropenjaren heen moeten komen - je bent niet alleen in deze chaos. Maar liefst 91% van de ouders geeft aan het ouderschap zwaar te vinden. Net zoveel ouders vragen zich af waar ze aan begonnen zijn. Op sociale media lijkt het ouderschap rozengeur en maneschijn. Tja, jammer maar waar, de lastige stukjes delen we liever niet met de buitenwereld. Ook logisch: we willen vooral delen hoe trots we zijn op onze kinderen.

Maar dat de werkelijkheid niet zo rooskleurig is, weet ik (net als iedere andere ouder) maar al te best. Geloof me, ook ik ben volkomen uitgeblust bij de huisarts terecht gekomen en kreeg een weekend in de maand uitslapen op recept. Inmiddels heb ik alle fases van het ouderschap doorlopen en heb ik deze veel bij andere ouders voorbij zien komen. Daarom deel ik graag de overlevingsstrategieën die mij en andere ouders uiteindelijk hebben geholpen om deze fase, want dat is het, redelijk ongeschonden door te komen.


1. Ga vroeg naar bed

Dit klinkt als een inkoppertje, maar toch is het ontzettend lastig om je hieraan te houden. En begrijpelijk. De verleiding is zo groot om aan het einde van de dag de me-time nog even in te halen, dat het al snel laat is voor je echt slaapt. Ik zet deze op één! Uit eigen ervaring weet ik dat het bittere noodzaak is om zelf op de been te blijven. Doe dit ook nadat je baby doorslaapt. Slaap helpt je die eerste jaren door. Je sociale leven speelt zich overdag af, of in de vroege avond. En anders maar even niet. Je zult jezelf echt dankbaar zijn als je bewust meer tijd neemt om zelf te slapen.

2. Pak alle kleine dutjes

Met een beetje geluk heb je met punt 1 al enkele uren kunnen slapen, maar zeer waarschijnlijk nog lang niet genoeg. Vul de rest van je slaap aan wanneer je maar kunt. Dommelend op de bank, even wegdutten tijdens de dutjes van je kind - het maakt niet uit hoe en waar, als je maar slaapt.


3. Verzet je er niet tegen

Je bent moe, gefrustreerd en op. En dat kan je nu eenmaal niet veranderen. Het is zoals het is. Of je het nu leuk vindt of niet, deze fase van het ouderschap zal je leven de komende jaren blijven beïnvloeden. Je hiertegen verzetten heeft geen zin en werkt zelfs alleen maar averechts. Accepteer dat je leven er anders uitziet en omarm de chaos. Dit gaat voorbij, en in de tussentijd kun je jezelf wat lichter maken door het te accepteren. Houd dus niet vast aan het oude, maar probeer opnieuw te bekijken wat deze jaren je gaan brengen.


4. Neem tijd voor jezelf

Zelfs als het maar een half uurtje per week is, plan wat tijd voor jezelf in. Anders gaat het er echt niet van komen. Laat je partner of iemand anders de boel even van je overnemen. Doe iets waar je van geniet of dat ontspant, helemaal in je eentje. En zorg er echt voor dat je niet gestoord kunt worden door de deur op slot te doen of even het huis uit te gaan.


5. Ga samen iets leuks doen

Vraag opa en oma, of een oppas om één keer per maand de kinderen over te nemen zodat jij en je partner iets leuks samen kunnen doen. Het helpt echt om af en toe iets te doen dat niet lijkt op luiers verschonen of kinderen troosten. Elkaar weer eens anders zien dan als papa of mama. Een keer lekker uit eten of een film kijken zonder onderbrekingen. Hoe lekker is dat! Daar laad je allebei heerlijk van op.


6. Steun elkaar

De tropenjaren zijn voor jullie allebei pittige jaren. Alles is nieuw en af en toe spannend en behoorlijk vermoeiend. Realiseer je dat jullie soms niet zo gezellig tegen elkaar doen, een kort lontje hebben en dat dit niet persoonlijk bedoeld is. Het ouderschap is een nieuwe ervaring, en dat gaat gepaard met vallen en opstaan. Neem het van elkaar over als de ander er doorheen zit of het even niet meer weet. Wees niet te streng voor elkaar en voor jezelf!

7. Vind humor in het dagelijks leven

Als alles tegenzit, je de kinderen achter het behang wilt plakken, je veel zin hebt om een potje te janken, je partner je niet begrijpt en je even geen uitweg meer ziet tijdens deze onweersbui, dan is humor soms het enige medicijn. Wanneer het je, met alle ellende, lukt om gekke bekken te trekken, muziek op te zetten voor een dansje of een raar liedje, dan kan de sfeer zomaar omslaan en komt er een ontlading in de vorm van een lachbui waar iedereen van opknapt.

8. Kom kennismaken

Opvoedkunst ben ik begonnen met de wetenschap dat die eerste tropenjaren loodzwaar kunnen zijn voor ouders. Die eerste jaren kunnen een zware wissel trekken op het hele gezin. Soms is het fijn om daar niet alleen mee te blijven zitten. Het delen met familie en vrienden kan al opluchten. Zeker als je hoort dat zij het net zo ervaren.

Kennismaken met mij is ook een optie. Ik heb al veel ouders geholpen om het in die eerste jaren net iets soepeler te laten lopen. Ouders die bij mij kwamen en het niet meer zagen zitten. Heel fijn vind ik het altijd als zij na een paar gesprekken het gevoel krijgen de touwtjes weer in handen te hebben, hoe te handelen in pittige situaties. En ook heel belangrijk… het opvoeden leuk gaan vinden.


Interesse gewekt? Neem een kijkje op de website en kom vrijblijvend kennismaken. Een warm kopje koffie of thee staat voor je klaar.


Wil je maandelijks gratis een paar tips ontvangen? Klik dan hier om de eerste 10 tips (+ een bonustip) in je mailbox te ontvangen die het voor jou gemakkelijker kunnen maken tijdens de tropenjaren. Je kunt deze direct inzetten en ontvangt vervolgens iedere maand tips die jou met verschillende situaties kunnen helpen.


Ik wens jouw gezin de mooiste tropenjaren in positieve zin. Want naast dat deze periode erg uitdagend kan zijn, zul je als kersverse ouder veel momenten van puur genieten ervaren!

633 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page