top of page
Zoeken

Tips voor minder Sinterklaasstress bij kinderen

Deze zaterdag komen de Sint en zijn Pieten weer aan in Nederland. Een hele leuke tijd voor (jonge) kinderen breekt hiermee aan, vol met cadeautjes, lekkers en gezelligheid waar ze volop van genieten. Maar naast heel leuk, is het ook wel erg spannend allemaal! Ben ik wel lief geweest dit jaar? Wat voor cadeautje zal er morgen in mijn schoen zitten? En wat zet ik op mijn verlanglijstje? En daar komen de spannende verhalen van het Sinterklaasjournaal dan ook nog eens bovenop. Hoe zorg je er als ouder voor dat jouw kind vooral volop kan genieten van het feest, zonder dat je kind oververmoeid, gestrest of zelfs ziek wordt van de spanningen? Dat lees je hieronder in acht praktische tips, waarmee ook bij jou thuis het Sinterklaasfeest vooral heel erg leuk mag zijn!


Lees verder onder de afbeelding


1. Relativeer de spannende verhalen met je kind

Er zijn zo veel spannende verhalen rondom het Sinterklaasfeest: komt de Sint wel veilig aan in Nederland? Zit mijn cadeautje er nog wel tussen? Praat samen over deze verhalen, en relativeer deze samen. “Of de pakjesboot veilig aankomt? Dat weet ik zeker, het komt elk jaar goed.” Zo zakt de spanning bij je kind een beetje weg, en worden de verhalen weer wat meer leuk dan alleen spannend.


2. Gebruik Sinterklaas niet als argument waarom kinderen lief moeten zijn

“Wie zoet is krijgt lekkers”, een veelgebruikte manier om kinderen zich ‘zoet’ te laten gedragen. Maar voor kinderen kan het echt heel spannend zijn om te denken dat ze in de zak mee naar Spanje genomen kunnen worden. Breng begrip op voor je kind; het is ook allemaal wel veel in zo’n korte tijd. Een extra knuffel of aai over de bol kan al een heel verschil maken.


3. Houd genoeg rustmomenten tussen alle Sinterklaasdrukte in

De intocht, bezoek op school, Sint en Piet op straat tegenkomen… Allemaal spannende momenten! Voor je kind zijn deze momenten vol prikkels erg indrukwekkend. Zorg er daarom voor dat je ook voldoende rustmomenten inplant. Beperk het aantal Sint-bezoeken, en plan ook Sint-loze activiteiten om de spanning even los te laten – ga bijvoorbeeld eens buiten een rondje rennen.


4. Erken de angsten van je kind

Vindt je kind het spannend om Piet een hand te geven, of om bij Sinterklaas op schoot te komen zitten? Dwing je kind dan niet om dit te doen. Op een plekje achterin kan je kind ook genieten van het feest en de sfeer, zonder dat zijn of haar grenzen worden overschreden. Sommige kinderen vinden het eng dat Piet ‘s nachts in huis komt. Zet dan bijvoorbeeld de schoen bij de deur of in de garage.


5. Bereid je kinderen ook voor op het vertrek van Sinterklaas

Wanneer de Sint aankomt is het één groot feest, maar het vertrek komt voor kinderen vaak plotseling en dat kan verdrietige emoties opwekken. Bereid je kind(eren) daarom goed voor op dit vertrek. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is dat namelijk lang niet altijd voor je kind. Vertel wanneer Sinterklaas weer naar Spanje vertrekt en zeg ook dat hij volgend jaar weer terugkomt.


6. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen nemen vaak de emoties van hun ouders over. Stress jij veel over het Sinterklaasfeest? Dan is de kans groot dat jouw kind hier ook meer stress over krijgt. Geef je kind(eren) daarom het goede voorbeeld door zelf niet teveel over Sinterklaas te stressen. Hoe rustiger jij bent, hoe fijner het is voor je kind.


7. Bewaar je geduld als het even te veel wordt

Het is heel normaal dat het allemaal soms even te veel wordt, wat kan leiden tot huil- of driftbuien. Voor kinderen zijn er nu eenmaal erg veel prikkels te verwerken. Toon dus begrip en deel in deze spannende tijd extra veel knuffels uit.


Hoeveel stress ervaart jouw kind?

Merk je dat jouw kind meer stress ervaart dan leeftijdsgenootjes tijdens Sinterklaas? Dat is helemaal niet raar. Ieder kind reageert immers anders op een situatie. Wel kan het vervelend zijn voor kind en ouder als deze stress te hoog oploopt. In dat geval kan het goed zijn om hulp in te schakelen. Als opvoedcoach begeleid ik ouders onder andere met het verminderen van stress bij het kind en binnen het gezin. Ben je benieuwd naar mijn dienstverlening? Neem dan gerust contact met mij op, of kijk eens rond op mijn website. Ik help je graag om het Sinterklaasfeest ook voor jouw gezin een leuke tijd te maken.


Fijn Sinterklaasfeest!

154 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page