Zoeken

Tips voor minder Sinterklaasstress bij kinderen

Het is zover: de Sint en zijn Pieten zijn weer aangekomen in ons land! Voor de meeste kinderen is dit een tijd vol cadeautjes, lekkers en gezelligheid waar ze volop van genieten. Maar het is natuurlijk ook wel erg spannend allemaal! "Ben ik wel lief geweest dit jaar? Wat voor cadeautje zal er morgen in mijn schoen zitten? En wat zet ik op mijn verlanglijstje?" De spanning zit er al goed in tijdens het Sinterklaasjournaal, waarin de Sint zich altijd wel in de problemen weet te werken. Maar ook de tijd dat Sinterklaas in het land is, geeft kinderen vaak meer stress en spanningen mee dan anders.


Stress rond Sinterklaastijd

Naast veel cadeautjes, gezellige avonden en blije gezichtjes, kan de aanwezigheid van Sinterklaas in ons land dus ook voor veel stress zorgen bij kinderen. Iets waar ouders niet altijd bij stilstaan, en dat is begrijpelijk. Het Sinterklaasfeest wordt immers vooral gezien als een hele leuke tijd! Toch komen er vaak ook veel lastige situaties kijken bij het vieren van dit feest. Zo raken kinderen soms oververmoeid, gestrest of zelfs ziek door alle spanningen. Daarom is het belangrijk om genoeg rustmomenten in te plannen en je kind in deze tijd goed te begeleiden.


7 tips om met Sinterklaasstress om te gaan

Om je iets op weg te helpen, geef ik je 7 tips voor een minder stressvolle Sinterklaastijd:

  1. Maak zoveel mogelijk gebeurtenissen voorspelbaar.

  2. Relativeer de spannende verhalen met je kind.

  3. Gebruik Sinterklaas niet als argument waarom kinderen lief moeten zijn.

  4. Houd genoeg rustmomenten tussen alle Sinterklaasdrukte in.

  5. Bereid je kinderen ook voor op het vertrek van Sinterklaas.

  6. Geef je kinderen het goede voorbeeld door zelf niet teveel over Sinterklaas te stressen.

  7. Word niet boos als het even teveel wordt voor je kind, dat is namelijk heel normaal.

Op de website www.ikzoekhulpvoormijnkind.nl schreef ik eerder al een blog over Sinterklaasstress bij kinderen, waarin ik deze 7 tips verder toelicht. Ben je benieuwd naar deze blog? Je kunt 'm hier lezen!


Teveel stress bij kinderen?

Merk je dat jouw kind meer stress ervaart dan leeftijdsgenootjes tijdens Sinterklaas? Dat is helemaal niet raar. Ieder kind reageert immers anders op een situatie. Wel kan het vervelend zijn voor kind en ouder als deze stress te hoog oploopt. In dat geval kan het goed zijn om hulp in te schakelen. Als opvoedcoach begeleid ik ouders onder andere met het verminderen van stress bij het kind en binnen het gezin. Ben je benieuwd naar mijn dienstverlening? Neem dan gerust contact met mij op, of kijk eens rond op mijn website. Ik help je graag om het Sinterklaasfeest ook voor jouw gezin een leuke tijd te maken!

55 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven