top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Lekker buitenspelen: zo krijg je jouw kind naar buiten

Op 12 juni is het Nationale Buitenspeeldag. Een belangrijke dag! Misschien speelde jij als kind wel heel veel buiten. Lekker boompje klimmen, belletje lellen, stoepranden of tikkertje spelen met de buurt kinderen. Kinderen spelen nu helaas minder buiten dan vroeger. En dat is jammer, want buitenspelen is heel goed voor hun ontwikkeling! Niet voor niets lezen we steeds vaker in de media hoe gezond buitenspelen is, en zetten organisaties als Jantje Beton zich in voor genoeg speelruimte voor jouw kind.


Kinderen spelen buiten in het bos

Daarom stuur je jouw kind nú naar buiten

Er zijn eigenlijk geen nadelen te noemen van buitenspelen. Wél heel veel voordelen. Want buiten zijn is belangrijk voor iedereen, groot of klein. We hebben bijvoorbeeld allemaal zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D. Dat is goed voor de weerstand, botten en spieren. Natuurlijk moet je je wel altijd even goed insmeren om de huid te beschermen, vooral bij jonge kinderen.


Daarnaast nodigt de buitenruimte veel meer uit om te bewegen dan wanneer je kind binnenshuis speelt. Minimaal een uur per dag bewegen is een must, dus even een uurtje de buitenlucht in kan wonderen doen! En eenmaal buiten is het veel makkelijker om vrienden te maken buiten het gezin, de school of de sportclub. Je kind leert plannen maken, overleggen en rekening houden met andere kinderen.


Kinderen buitenspelen bolderkar

Buiten zijn zorgt dus voor meer beweging, meer sociale contacten en leert je kind om problemen op te lossen met andere kinderen.

Dat klinkt allemaal perfect, maar nu komt de grootste uitdaging: hoe krijg je je kind naar buiten? De volgende tips zullen je daarbij helpen.


Tips om je kind te laten buitenspelen


Tip 1: Speelplek in de tuin

Buitenspelen begint al in de eigen achtertuin! Heb je een tuin? Maak daar dan een fijne speelplek voor je kind. Dat kan bijvoorbeeld een zandbak, speeltoestel of boomhut zijn. Speelmaterialen voor in de tuin zijn er ook genoeg. Denk aan een bal, springtouw, stoepkrijt, emmer met schepje, stelten of een loopauto. Net waar jouw kind lekker enthousiast van wordt. Het mooie van speelgoed, is dat het ook helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Een doos buiten zetten en lappen erbij leggen kan voor kinderen al heel leuk zijn. Zo stimuleer je ook nog de fantasie van je kind.


Buitenspelen kinderen glijbaan

Tip 2: Ga op verkenning in de buurt

Wil je ook het sociale aspect van buitenspelen meegeven? Of wil je kind iets nieuws proberen? Kijk dan eens samen met je kind in de omgeving naar leuke speelplekjes. Er zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt. Een speeltuintje in de straat, het park om de hoek, speeltoestellen op schoolpleinen… Vaak zijn er al wel kinderen aan het spelen. Voor je het weet speelt jouw kind mee. Oefen samen de weg er naartoe. Dan kan je kind, als de leeftijd het toelaat, alleen of samen met gemaakte vriendjes zelfstandig naar de speeltuin gaan.


Tip 3: Zelf mee naar buiten

Vindt je kind het nog spannend om zelf buiten te spelen? Ga dan bijvoorbeeld lekker een boek lezen in de tuin of op een bankje in het park, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Help je kind op weg als het geen idee heeft wat te doen. Veel speelgoed voor binnen kan ook buiten gebruikt worden. Gaandeweg komen de ideeën vanzelf.


Tip 4: Kriebelbeestjes

Met een emmer, schepje, schepnet en vergrootglas of, nog leuker, een insectenpotje, heeft je kind gegarandeerd uren speelplezier. Bijvoorbeeld in de tuin, het park, het bos en langs de slootkant. Laat je kind lekker speuren naar kriebelbeestjes, visjes en slootdiertjes vangen. Vertel je kind dat na het vangen en bekijken, de diertjes weer teruggezet worden op de plek waar ze vandaan kwamen. Vindt jouw kind het moeilijk om afstand te doen van de beestjes? Maak dan een mooie foto. Zo heb je meteen een leuke herinnering!


Tip 5: Wandelen en fietsen

Een gezellige gezinsactiviteit: lekker samen wandelen of fietsen door het bos, langs het strand en in de duinen. Loopt je kind daar niet warm voor? Wedden dat het leuk is als jullie daar tikkertje of verstoppertje doen. Schelpen, bladeren of mooie stenen verzamelen vinden veel kinderen ook leuk. Neem een mand of tas mee voor grote verzamelaars! Een picknick of ijsje in het vooruitzicht kan het wandelen of fietsen ook ineens een stuk leuker maken.


Maar je hoeft niet altijd op een grote tocht te gaan. Een blokje om in de wijk na werk en het avondeten voor een frisse neus is ook al heel gezellig én gezond. Daar kan je een gewoonte van maken. Als jullie een hond hebben gaat dat vanzelf. Zulke momenten zijn ook fijn voor één op één-contact met je kind. Je kunt met elkaar van de buitenlucht genieten én het is gemakkelijker om een gesprek te beginnen met je kind.


Tip 6: Voor elk wat wils

Ieder kind vindt andere manieren van spelen leuker. Leeftijd speelt hier ook een rol in. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de spelletjes die geschikt zijn voor de leeftijd van jouw kind. Hieronder geef ik je een paar ideeën.


Peuters/kleuters houden ervan om lekker te ontdekken en nieuwe vaardigheden te leren tijdens het spelen. Denk aan:

  • Spelen met zand en water

  • Bellen blazen

  • Van de glijbaan

  • Klimmen op een klimrek

  • Op de wip

  • Schommelen

  • (Loop)fietsjes en auto’s

  • Rennen

  • Schoppen tegen een bal

  • Op de step

  • Skippyballen


Vanaf ongeveer 6 tot 12 jaar spelen kinderen steeds meer samen met anderen en sporten ze graag. Denk aan:

  • Voetballen

  • Hockey

  • Tennis

  • Badminton

  • Skeeleren

  • Verstoppertje op straat

  • Springtouwen

  • Elastieken

  • Trampolinespringen

  • (Cross)fietsen

  • Skateboarden

  • Stoepkrijten

Kind speelt buiten

Tip 7: Contact met andere ouders

In sommige straten wordt er weinig tot niet buiten gespeeld. Dat is best zorgelijk. Is dat ook bij jou in de buurt het geval? Leg dan contact met ouders in de buurt en overleg of jullie de kinderen samen kunnen stimuleren om naar buiten te gaan. Misschien lukt dat wel via de buurtapp, of wanneer je bij elkaar op de koffie gaat. De meeste ouders zullen het ongetwijfeld een goed idee vinden!


Voor ouders is het ook goed om contact met elkaar te hebben. Spreek bijvoorbeeld af om soms een uurtje op elkaars kinderen te passen, neem een boodschap mee voor een ander of maak een gezellig praatje. It takes a village to raise a child!


Meer opvoedtips?

Grijp alvast je kans op de Nationale Buitenspeeldag op 12 juni. Op de website van Jantje Beton kun je zien wat er die dag allemaal te doen is, en kun je jouw gemeente, straat of wijk aanmelden voor leuke activiteiten.


Meer inspiratie en tips rond de opvoeding vind je in mijn blogs. Deze kun je elke maand in je mail ontvangen, met daarin mijn nieuwste tips. Download daarvoor gratis de 10 beste opvoedtips en blijf elke maand nieuwe gratis tips ontvangen!

45 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page