top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Ruzie tussen kinderen: zo worden jouw kinderen goed in ruziemaken

“Hij begon!” “Nietes, je begon zelf!” Het lijkt wel of ze het erom doen. Telkens als jij denkt: ‘Wat zijn ze toch gezellig aan het spelen’, is het toch weer raak.


Herken je dit? Hebben jouw kinderen ook vaak ruzie? Dan kan je wel eens heel veel aan deze blog hebben! Iets verderop geef ik je zeven concrete tips om jouw kinderen beter te maken in ruziemaken. Want ruziemaken is soms nodig, maar er goed mee omgaan ook!



Ruziemaken is nuttig

Vanaf het moment dat je tweede kindje geboren wordt, verandert er iets in jullie gezin. Je moet de aandacht verdelen tussen je kinderen, en zij moeten leren rekening houden met elkaar. En dat kan, zeker op jonge leeftijd, knap lastig zijn. Dat dit niet altijd goed gaat, hoort er dan ook een beetje bij. Ruzies komen voor in elk gezin, en hoeven echt niet altijd te betekenen dat je kinderen geen goede band hebben. Ruzie heeft juist ook heel veel positieve kanten: je kinderen leren conflicten oplossen, zich inleven in de ander, rekening met diegene houden, hun gevoelens uiten, voor zichzelf opkomen, rekening met elkaar houden, delen… Heel handig voor nu, maar zeker ook voor in de toekomst! Maar het leren van deze lessen gaat niet altijd vanzelf. Je kinderen kunnen jouw hulp als ouder goed gebruiken.


Peuters en ruzie

Vooral peuters en kleuters vinden het vaak nog moeilijk om een ruzie op te lossen. Zij hebben hun emoties nog niet goed onder controle en kunnen zich nog moeilijk inleven in de ander. Wat vaak helpt, is om ze even af te leiden van de ruzie. Gezellig verder spelen wordt dan een stuk makkelijker voor ze. Hoe ouder kinderen worden, hoe makkelijker het over het algemeen wordt om een ruzie op te lossen. Hoewel ook volwassenen hier nog veel moeite mee kunnen hebben… 😉


Tips voor ruziënde kinderen

Ruziemaken hoort dus bij het leven, en thuis is de meest veilige plek om dit te oefenen. Wil je weten hoe je dit met jouw kinderen oefent? Ik geef je zeven tips waar je direct mee aan de slag kunt (of ja, wanneer je kinderen weer aan het ruziemaken zijn).


1. Wacht even af

Grijp niet direct in bij een ruzie. Het is belangrijk om je kinderen de kans te geven om het conflict zelf op te lossen. Probeer het daarom eerst te negeren. Als je dat lastig vindt, tel dan tot tien of loop er een stukje vandaan.

2. Kies geen partij

Lukt het je kinderen niet om de ruzie zelf op te lossen? Loop dan naar je kinderen toe en ga op hun ooghoogte zitten. Zo kun je in contact aandacht geven aan de verhalen en emoties van beide kinderen. Belangrijk: kies daarbij geen partij! Als je kinderen te boos zijn om de ruzie op te lossen, geef ze dan even tijd om af te koelen. Daarna kan je, zonder oordeel, vragen stellen: “Waarom ben je boos?”, “Hoe kunnen we dit oplossen?”.


3. Ruzie tussen je kinderen hoef jij niet op te lossen

Zo begeleid je het proces Je bent niet de rechter, maar stelt je meer op als coach. Je weet vaak niet hoe de ruzie is ontstaan en hoeft niet te bepalen wie er gelijk heeft; daarmee maak je de ruzie alleen maar erger. Bovendien leren je kinderen er niets van als de oorzaak van de ruzie niet besproken wordt.


4. Ben je bewust van je gedachten

‘De oudste moet de wijste zijn.’ (Ook al is hij pas 5 jaar!). ‘Het is zielig voor de jongste.’ Kinderen voelen haarfijn aan wat jij denkt. Als je dat dan ook nog gaat benoemen, is de oorlog compleet. Vaak weten jongste kinderen heel goed hoe ze de oudsten kunnen triggeren. Daar worden oudsten op hun beurt boos om en dat is dan het gene wat je hoort en al snel naar handelt. Voel je de oneerlijkheid? Zorg er dus voor dat je je altijd neutraal opstelt.


5. Vraag niet naar de schuldige, maar naar de oplossing

Focus je dus niet op wie wat heeft gedaan. Vaak is er namelijk niet maar één schuldige, en voor het vinden van een oplossing is dit helemaal niet interessant. Veel belangrijker: erken hun emoties en behoeftes. Help jouw kinderen om voor zichzelf op te komen en leer ze hoe ze anders op elkaar kunnen reageren. Laat hierbij je kinderen zelf de oplossing bedenken, dat lukt kinderen meestal uiteindelijk best wel zelf namelijk. Om ze hierbij te helpen is het belangrijk dat je laat zien dat je alle vertrouwen in ze hebt, en dat dit ze gaat lukken. Is de oplossing gevonden? Check dan even of deze oplossing voor beide kinderen oké is.

6. Vergelijk je kinderen niet met elkaar

Elk kind is anders en mag zichzelf zijn. Door kinderen met elkaar te vergelijken voelt de één zich beter en de ander zich minder. En: vergelijkingen vergroten de strijd tussen kinderen. Niet handig dus als er al veel ruzie thuis is. Hou van elk kind op z’n eigen manier, zo leren ze zichzelf kennen en zullen ze makkelijker leren om ruzies op te lossen.


7. Zorg thuis voor een prettige sfeer

Alles begint bij een fijne basis! Ga op een prettige manier met elkaar om en geef daarin zelf een goed voorbeeld. Het is belangrijk binnen een gezin om kinderen ook los van elkaar individuele aandacht te geven. Dit zorgt ervoor dat ze zich gezien en gehoord voelen. Benoem wat er wel goed gaat in plaats van dat wat er niet goed gaat. Tenslotte groeit alles wat je aandacht geeft. ;)


Tips op maat bij ruziënde kinderen

Heb jij het idee dat, ook met deze tips, er wel erg veel ruzies zijn en de sfeer in huis om te snijden is? Neem dan gerust contact met mij op. Ik luister graag mee en bedenk samen met jou een manier om met de situatie om te gaan. Zo heb jij de handvaten in huis om jouw kinderen alle ruimte te geven om te leren ruziën!


Wil jij vaker een aantal tips lezen rondom opvoeding? Goed nieuws! Je krijgt ze één keer per maand gratis in je mailbox als je de 10 beste tips op de website downloadt. Opzeggen kan altijd.


140 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page