top of page
Zoeken

Vakantie met kinderen: ontspannen voor het hele gezin

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Yes, de vakantie is begonnen! Even geen school, kinderopvang en niet te vergeten: je eigen werk. Het is nu tijd om lekker met je gezin te genieten. Heb je een heerlijke vakantie gepland staan en wil je graag dat je écht tot rust kunt komen? Dus zonder te veel stress, irritaties en oververmoeide kinderen, en mét ontspanning, gezelligheid en quality-time voor jouw gezin? Dan heb ik 9 tips voor je om de gezinsvakantie lekker te laten verlopen.

Vakantie met kinderen

Tip 1: “Zijn we er bijna…?”

Vaak duurt de reis langer dan gedacht. Dat kan voor kinderen veel stress geven, en voor jou als ouder misschien ook wel. En kom je pas laat in de avond aan op de camping, dan is iedereen moe en licht prikkelbaar. Doe jezelf daarom een plezier en boek een hotel vlakbij de camping. De volgende dag zijn jullie weer fris en fruitig en staat de tent in een mum van tijd zonder problemen. Iedereen blij!


Tip 2: Maak de vakantie voorspelbaar

Natuurlijk, spontane activiteiten kunnen heel leuk zijn. Maar om het gezellig te houden, is het belangrijk om de vakantie voorspelbaar te houden voor je kind. Zelf weet je ook graag waar je aan toe bent als iemand iets organiseert. Voor kinderen is dat niet anders. Bespreek van tevoren waar de reis naar toe gaat en wat jullie die dag gaan doen. Je voorkomt dat je kind iets anders in zijn hoofd heeft met als gevolg een fikse driftbui.


Tip 3: Houd het ritme vast

Blijf, daar waar het kan, zoveel mogelijk in het ritme van alledag. Regelmaat is ontzettend belangrijk voor het welzijn van je kind. Vaste slaap- en eettijden zorgen ervoor dat je kind niet oververmoeid raakt of chagrijnig wordt van de trek. Ook de rituelen bij het naar bed gaan zijn daarbij belangrijk voor veel kinderen. Vaste routines geven een kind houvast en daar worden ze rustig van.


Tip 4: Relax!

Wil je dat je kind relaxed is? Geef dan zelf het goede voorbeeld en probeer zelf zo relaxed mogelijk te blijven. Kinderen kijken naar hun ouders en nemen gemakkelijk het voorbeeld over. Loop jij rond als een kip zonder kop? Dikke kans dat je kind heel druk gedrag gaat vertonen. Kies daarom een vakantiebestemming waar jij je prettig bij voelt en begin op tijd met de voorbereiding zodat daar weinig stress bij komt kijken. Probeer eenmaal op bestemming heerlijk te ontspannen, het is tenslotte vakantie!


Kinderen zwemmen vakantie

Tip 5: Kies een vakantie die past bij de leeftijd van je kind

Om meteen terug te komen op de vorige tip: naast dat jij een fijne bestemming kiest, is het óók belangrijk om te zorgen dat de vakantie past bij de leeftijd van jouw kind(eren). Als kinderen zich constant vervelen, bijvoorbeeld omdat ze in een chic vijfsterrenhotel zitten waar ze niks mogen, dan wordt het er niet gezelliger op. Zoek dus iets waarvan iedereen enthousiast wordt, zoals een huisje op een camping of een mooi hotel met animatie voor de kinderen.


Tip 6: Creëer genoeg ruimte voor quality-time

Kinderen willen niets liever dan alle aandacht van papa of mama. Tussen de alledaagse drukte door is dat vaak lastig om genoeg in te plannen, maar de vakantie biedt genoeg gelegenheid om even flink wat quality-time in te halen! Dit is het perfecte moment om je smartphone uit te zetten en er even helemaal te zijn voor de kinderen. Wil je graag een boek lezen in het zonnetje? Speel dan eerst met de kinderen en neem daarna dat relaxmomentje voor jezelf. Of: kies een boek uit dat jullie allemaal leuk vinden (bijvoorbeeld van Toon Tellegen), en lees je kinderen voor uit het boek. Als je meer tijd doorbrengt met je kinderen, zul je zien dat je kinderen meer genieten en een stuk gezelliger en meegaander zijn.


Tip 7: Help je kind zich te gedragen

In de vakantie gaat alles net een beetje anders dan thuis. Dat kan voor kinderen soms lastig zijn. Help je kind daarom om zich op verschillende plekken te gedragen. Denk aan een tent: de wand is maar dun en iedereen op de camping kan je horen. Of een bezoek aan een kerk, restaurant of museum. Als je samen de regels bedenkt zal je kind zich er eerder aan willen houden dan wanneer deze opgelegd worden.


Tip 8: Leuke klusjes

Kinderen klusjes vakantie

Ga je naar een hotel, dan is daar al veel geregeld. Maar als je naar een camping gaat, dan zijn er altijd wel klusjes te doen. Veel kinderen vinden het leuk om dan te helpen. Als dat wat moeizamer gaat, kun je je kind extra stimuleren door bijvoorbeeld af te wassen voor een afwasdiploma of een “gouden” afwaskwast. Geloof mij… daar moet je zeker een vakantie voor oefenen! ;)


Tip 9: IJsjes

Vakantie en ijsjes horen bij elkaar. Het gezeur om ijsjes vind ik persoonlijk niet zo fijn, misschien deel je dit wel met mij. Mij is het goed bevallen om de kinderen elke dag ijsjesgeld te geven. Dat is meteen een leuk experiment! Ik gaf ze elke dag het geld voor het kleinste ijsje op de camping. Kind 1 kocht elke dag een klein ijsje, kind 2 spaarde ijsjesgeld tot hij de grootste kon kopen en kind 3 had het idee om ijs te kopen in de supermarkt. Dan hadden ze het grote ijsje voor de prijs van het kleinste. Het resultaat: geen ijsjesgezeur meer en je stimuleert meteen de creativiteit van je kind.


Fijn op vakantie met de kinderen

Met deze tips heb je alle tools om van jouw vakantie met de kinderen een heerlijke ervaring te maken. Wil je vaker tips waar je op dat moment écht wat aan hebt? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang meteen al extra gratis opvoedtips in je mailbox. Dan heb je meteen al iets te lezen voor tijdens de vakantie. ;) Oh ja, en ga je met de auto op vakantie? Lees dan ook deze blog: We zijn er bijna... Zo bereid je je voor op een autovakantie met kinderen.


Fijne vakantie! ☀️

102 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page