Ons kind verwennen, we doen er allemaal aan mee. Omdat ie de liefste van de hele wereld is, je zo trots op ’m bent en vul maar verder in. Niks mis mee, maar pas wel op dat het een uitzondering blijft en niet de regel. Voor je het weet heb je een prins of prinses gekweekt die altijd zijn of haar zin wil hebben en geen NEE accepteert.
Niet leuk voor de omgeving, niet fijn voor jou en uiteindelijk ook niet voor je kind.
Op welke manieren je kinderen kunt verwennen:
Te veel dingen krijgen. Denk aan heel veel speelgoed, kleding, zakgeld, sportclubjes en andere activiteiten. Daar kan je jezelf bij afvragen: Hoeveel is genoeg? Kijk voor tips eens bij de 4-cadeautjes-regel.
Geen of te weinig grenzen stellen. Goedpraten van gedrag van je kind, de schuld bij anderen leggen. Dat kan natuurlijk ook uit onmacht of onkunde komen.
We zijn immers niet voor het ouderschap opgeleid.
Overladen met liefde, complimenten, positieve aandacht. Ook op momenten dat ouders eigenlijk corrigerend zouden moeten optreden. Er is soms meer sprake van “maatjes”, dan van een ouder-kindrelatie.
Waaraan herken je een verwend kind:
NEE zorgt voor een driftbui
Dan heb ik het niet over peuters in de peuterpuberteit die zo nu en dan een flinke driftbui kunnen hebben. Ik heb het over kinderen die geen NEE accepteren. Heel vaak kwaad worden, ook na de peuterleeftijd. Kinderen die bijvoorbeeld in de speelgoed winkel gaan krijsen, omdat je alleen een cadeautje voor een ander koopt en zij ook iets willen of alleen patat willen eten en niet wat jij op tafel zet.
Egocentrisch
De wereld draait om een verwend kind.
Zij zijn het middelpunt. Zij vinden zichzelf zo speciaal, dat ze ook speciale gunsten verwachten. Rekening houden met anderen komt niet vaak bij ze op.
Zij houden vooral rekening met zichzelf.
Ik wil het NU
Verwende kinderen zijn niet erg geduldig. Wat zij willen, willen ze nu meteen. Niet aan het verzoek voldoen, leidt vaak tot zeuren, boosheid of schreeuwen. Om dit te voorkomen lijkt toegeven gemakkelijker.
Nooit tevreden
Hoeveel speelgoed, kleding, speciale uitstapjes, etc. het kind ook krijgt…het lijkt wel een bodemloze put. Het is nooit genoeg. Omdat deze kinderen al zoveel hebben, waarderen zij minder wat ze al hebben of krijgen. Ze worden hebzuchtig.
Moeite met tegenslagen
Veel van deze kinderen kunnen slecht tegen hun verlies. Wanneer omgaan met teleurstellingen altijd lastig is en een spelletje verliezen tot boosheid leidt, dan kan het zijn dat je met een verwend kind te maken hebt. Deze kinderen willen graag geprezen worden voor alles wat zij doen. De fout ligt altijd bij de ander. Anderen moeten doen zoals zij het willen.
Manipuleren
Verwende kinderen willen hun zin krijgen. Zij blijven doorgaan totdat dat lukt. Ze gaan naar de andere ouder als ze al een NEE hebben gekregen. Door liegen en manipuleren blijven zij net zolang proberen totdat er toegegeven wordt.
Beloning voor elke taak
Het is heel normaal om je kind iets te vragen, zoals tandenpoetsen, opruimen, jas ophangen, etc. Wanneer je kind weigert en alleen in beweging komt, als je er iets tegenover stelt, dan heb je met een verwend kind te maken. Deze kinderen verwachten, bij alles wat zij doen, een beloning.
Waarom ouders hun kinderen te veel verwennen
Oorzaken zijn er genoeg. Vaak sluipt het verwennen erin zonder dat ouders er erg in hebben. Opvoeden is echt niet altijd gemakkelijk. Dan doe je weleens iets omdat je niet weet hoe het anders kan, uit onmacht of vanwege je eigen opvoeding.
Ook kunnen er andere oorzaken zijn: Schuldgevoel, concurrentie tussen ouders, toegeven door het gebrek aan tijd, het verafgoden van je kind, lang van huis weg zijn geweest door werk of ziekte.
Tot slot
Goed nieuws! Er is iets aan te doen. Verwende kinderen worden gemaakt en niet geboren. Zij moeten eraan wennen als zij ineens hun zin niet meer krijgen. Dat zal, zeker in het begin, echt niet gemakkelijk zijn. Hoe jonger je daar als ouder mee begint, des te beter het zal gaan.
Wil je wat extra houvast of steun bij het in gang zetten van zo’n verandering, dan mag je altijd contact met me opnemen door een bericht te sturen of te bellen. Soms is het fijn om even met iemand te sparren van buitenaf, die met je meedenkt.
Comments