top of page
Zoeken

Je kind zelfstandig leren spelen in 5 tips!

Je kind die jou de hele dag nodig heeft om zich te vermaken. Herken je dat? “Mam, ik weet niks te doen, kom je kijken wat ik gemaakt heb, wil je met mij spelen”. Je zou toch denken dat het op een dag niet meer nodig is om elke minuut aandacht aan je kind te geven. Wat zou het heerlijk zijn om ongestoord de was op te hangen, een tijdschrift te lezen, een telefoongesprek te voeren of iets af te kunnen maken voor je werk.

Tja, jammer voor jou. Veel kinderen vinden het nou eenmaal lastig om zich alleen te vermaken. Ik zal je vertellen hoe dat komt, wat je mag verwachten per leeftijd en hoe ook jouw kind zelfstandig leert spelen.



Ieder kind is anders


Net zoals met alles… dat wat je NOG niet kan, is te leren. Heeft je kind altijd met jou samengespeeld? Is hij enig kind of de oudste? Verveelt je kind zich snel of is hij gauw uitgekeken op een activiteit? Allemaal redenen waarom je kind jou blijft vragen om mee te spelen. Ook het karakter van je kind is van invloed. 

Veel kinderen hebben wat hulp nodig om op te starten. Zij vinden het moeilijk om te beginnen met spelen. Als je ze even op weg helpt, lukt het daarna beter om zichzelf een tijdje te vermaken.


Wat je mag verwachten per leeftijd


Ieder kind is natuurlijk anders. Hoe ouder het kind, hoe langer het zichzelf zal kunnen vermaken. Hieronder vind je een indeling per leeftijd:

• Een peuter ongeveer een kwartier

• Kleuters tussen de 20 en 30 minuten

• Vanaf 7 jaar een uur


Kijk wat jouw kind aankan en bouw geleidelijk uit. Ondersteun en motiveer wanneer het nog niet zo soepel loopt. Daarbij kun je gebruik maken van de volgende 5 tips:


Tip 1: Kiezen

Alle begin is moeilijk. Zo ook bij spelen. Kiezen wat ze gaan spelen, vinden veel kinderen lastig. Handig als je daarbij helpt. Met oudere kinderen kun je een pot samenstellen met kaartjes van wat er allemaal te spelen is. Daar kunnen ze op kijken en kiezen waar ze op dat moment zin in hebben. Met ogen dicht een kaartje trekken  kan natuurlijk ook. Voor niet lezende kinderen kan dat met picto’s. Jonge kinderen of kinderen die moeite hebben met kiezen, kun je de keus geven uit twee verschillende opties.


Tip 2: Opstarten

Bij sommige kinderen is kiezen niet genoeg om te kunnen beginnen met spelen. Je kunt dan eerst even samen spelen om te helpen opstarten. Volg je kind in zijn spel en niet andersom. Zeg vervolgens dat je even iets anders gaat doen.


Tip 3: Vaste momenten

Structuur is het toverwoord. Wanneer je kind op vaste momenten zelfstandig speelt, weet hij waar hij aan toe is en wat er verwacht wordt. Dat kan bijvoorbeeld na het fruit eten in de ochtend of na schooltijd voor wat oudere kinderen. Eerst even samen wat drinken en kletsen over wat je kind nog vertellen wil over school of iets anders. Daarna is het tijd om zelfstandig (buiten) te spelen.


Tip 4: Aandacht geven tijdens het zelfstandig spelen

Dat kan heel positief werken. Ga af en toe even kijken en geef een complimentje. Bij jonge kinderen is dat heel belangrijk. Ook oudere kinderen vinden het vaak fijn. Zorg ervoor dat je het moment kort houdt, zodat je je kind niet uit het spel haalt.

Vertel dat je tijdens het zelfstandig spelen niet steeds reageert als hij iets vraagt of zegt, omdat jij ook met iets bezig bent.


Tip 5: Verleng de tijd

Maak de momenten van zelfstandig spelen steeds ietsje langer. Begin met een paar minuten en verleng langzamerhand naar een kwartier en langer, rekening houdend met de leeftijd. Gebruik voor de duidelijkheid bijvoorbeeld de kookwekker. 





Tot slot


Zelfstandig spelen kunnen kinderen niet van de ene op de andere dag. Zeker als ze dat nog weinig tot niet hebben gedaan. Neem de tijd om op te bouwen. Met oudere kinderen kun je bespreken wat ze al allemaal kunnen en dat zelfstandig spelen nu aan de beurt is om te gaan oefenen. Steek het positief in. Je kind kan meedenken met de stappen om het te leren. Een aanmoediging of complimentje helpen je kind om vol te houden.


Vind je het leuk om vaker informatie te ontvangen over kinderen en opvoeden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief door gratis de beste opvoedtips te downloaden op www.opvoedkunst.nl Eén keer per maand krijg je een nieuwsbrief vol leuke tips in je mailbox. Heb je er genoeg, dan kun je altijd opzeggen.

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page