Ouders op één lijn, een team in de opvoeding!
- Marlous Witteveen-Weggeman
- 6 dagen geleden
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 dagen geleden
Op één lijn in de opvoeding, dat is toch niet mogelijk? Je partner en jij verschillen dag en nacht van elkaar. Nou, dat is niet zo gek. Jullie komen uit verschillende gezinnen waar eigen afspraken en regels gehanteerd werden. Die opvoeding van onze eigen ouders is vaak de enige manier die we kennen. Daar vallen we dus vaak op terug. We willen net zo als onze ouders opvoeden of juist helemaal anders.
Fijn als de ideeën wel een beetje overeen komen als jullie kinderen opvoeden. In de volksmond heet het “op één lijn in de opvoeding”. Ik zeg liever dat jullie een team zijn in de opvoeding van jullie kind(eren). Denk aan een teamsport, daar ben je ook niet precies hetzelfde. Het gaat erom dat je er als team voor kan zorgen dat de opvoeding op rolletjes loopt.
Hoe mooi is het dat jullie juist verschillende personen zijn, met eigen kwaliteiten en talenten. Dan heb je je kind veel te bieden op verschillende vlakken. Die ziet dat iets op de ene manier kan, maar ook heel goed op de andere.

Waarom een team in de opvoeding?
Een team werkt samen en weet waar het naartoe wil. Ieder alleen voor je eigen kant kiezen, gaat binnen een team niet werken. Dan wordt het “Hup wie er wint” en komt het neer op wie de sterkste is en niet om wat het beste is om voor te gaan.
Kinderen hebben, net als vroeger trouwens, behoefte aan Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat bereik je niet door allebei iets anders te gaan doen. Dat is voor je kind onduidelijk. Dan ontbreekt de regelmaat. Je kind wil weten waar het aan toe is. Dat bereik je door structuur in te bouwen. Hoe die structuur eruit ziet is voor elk gezin anders.
Wanneer ben je een team?
Je bent een team als duidelijk is wat jullie je kind in de opvoeding willen meegeven en wat jullie daarmee willen bereiken. Daarvoor is goed teamoverleg nodig. Na dit overleg wordt zichtbaar hoe jullie de opvoeding gaan aanpakken. En, net als met alles in het leven, komen jullie in de opvoeding ook struikelblokken tegen. Dan is het de kunst om te blijven overleggen over de beste aanpak. Wat mij betreft echte “Opvoedkunst”!
Het blijven praten over de opvoeding is enorm van belang. Wat heeft aandacht nodig? Waar moeten we bijsturen? En zeker ook: Wat gaat er goed?
Waar maak je afspraken over?

Eigenlijk over alles waar jullie tegenaan lopen, waar veel “gedoe” van komt. Vaak zijn dat de dingen die bijna dagelijks terugkeren, zoals:
Het bed ritueel, dat soms eindeloos kan duren met nog een slokje water, extra kusje zodat je geen avond overhoudt
Eten aan tafel, netjes eten, blijven zitten en het bord wel/niet leeg eten
Schermgebruik, van papa mag ik langer dan van mama
Ruzies tussen broer of zus, boos worden en uit elkaar zetten of zelf op laten lossen
Taalgebruik, dat wil ik niet horen of hij bedoelt het niet kwaad
Ochtendstress, laat het ze gewoon zelf doen of opschieten en meehelpen, want we zijn al laat
Belonen en straffen, ga jij maar naar de gang of als je lief bent een snoepje
......
Waar ligt jouw eigen behoefte?

Een gezin op rolletjes laten lopen kan bergen energie kosten. Extra belangrijk om als team samen te werken en tijd voor jezelf in te plannen. Vind jij het heerlijk om weer eens bij te praten met vriendinnen en wil je partner een rondje rijden op de mountainbike, maak daar dan tijd voor. Vergeet ook niet om af en toe samen lekker te gaan eten of naar de bios te gaan voor een leuke film. Die dingen waardoor je elkaar weer als partner ziet i.p.v. de papa of mama van je kind. Vraag rond of er iemand kan oppassen. Daar laad je van op, waardoor je er daarna weer even tegen kunt. Een win-win oplossing wat mij betreft.
Tot slot
Het allerbelangrijkste is de basis. Die moet goed zijn. Jullie willen allebei het beste voor je kind. Ga samen in gesprek en luister zonder oordeel naar elkaar om de beste opvoeding voor je kind samen vorm te geven.
Realiseer je dat elke ouder in de opvoeding hindernissen te nemen heeft. Dat we gewoon doen wat ons het beste lijkt. Er is, gek genoeg, geen opleiding in het ouderschap. Hoewel het echt een pittige klus is. We zijn ook allemaal mensen die wel eens iets proberen dat niet uitpakt zoals we hadden gehoopt. Dat geeft helemaal niks.
Weet ook dat ik er ben om mee te sparren. Een opvoedcoach die al met heel veel ouders heeft samengewerkt. Die naar ouders luistert en met ze meedenkt.

Om gezinnen (weer) op rolletjes te laten lopen, bied ik coachtrajecten aan van 5 gesprekken zonder kinderen erbij. Elk gesprek pakken we een “struikelblok” aan en bedenken we een oplossing om het thuis soepeler te laten lopen. Dan is er 2 weken oefentijd. We scherpen aan waar nodig en pakken het volgende “struikelblok” aan. En het mooie hiervan…het werkt! Na het eerste gesprek zet de verandering thuis al in.
Na 10 weken is de sfeer in huis veel beter en heb je handvatten om elke situatie als team aan te pakken. Bijkomend voordeel:
Je zit samen op één lijn!
Wil jij dit ook of wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op om een keer te bellen of voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Comments