top of page
Zoeken

Tips voor ouders tijdens de lockdown

Tja, daar zitten we dan... Op 14 december kondigde de minister president een nieuwe lockdown aan, die zeker tot en met 19 januari 2021 gaat duren. Een periode waarin we zoveel mogelijk thuis blijven. Ouders werken thuis en de scholen sluiten de deuren, waardoor veel ouders voor een periode van zeker 5 weken thuis komen te zitten met de kinderen. Dat is voor veel ouders een grote uitdaging! Om jou daarbij een helpende hand te bieden, geef ik je in deze blog een aantal tips.


1. Vertel je kind op een duidelijke manier wat deze lockdown inhoudt. Gebruik hierbij positieve woorden, zodat er geen reden is tot paniek.


2. Het is belangrijk om je kind informatie te geven over de lockdown, maar probeer je kind hier niet mee te overladen via bijvoorbeeld tv en social media. Praat over dat wat je kind ervan hoort en ziet, zodat hij/zij een beeld kan vormen op zijn/haar eigen niveau.


3. Praat met het hele gezin over de nieuwe situatie. Luister naar elkaar en wees duidelijk over wederzijdse verwachtingen. Hierbij is het goed om aan de ene kant flexibel te zijn, maar aan de andere kant ook zeker duidelijk grenzen aan te geven.


4. Houd de structuur vast. Voor kinderen is structuur belangrijk. Het geeft rust en zorgt voor voorspelbaarheid. Maak eventueel samen een dag- of weekplan waarin voldoende afwisseling aanwezig is en voldoende ruimte voor je kind om zelf te kiezen.


5. Maak samen afspraken en plannen. Kinderen vinden het fijn om daarbij betrokken te worden. Ze staan er dan vaak positief tegenover en denken waarschijnlijk graag met je mee als jij hier open over communiceert.


6. Zorg voor voldoende beweging! Juist nu we allemaal veel binnen zitten is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld een wandeling in een rustige omgeving te maken of door samen in de tuin te spelen. 7. Maak contact. Blijf verbinden binnen je gezin door samen te praten, spelen, stoeien, knuffelen... En vergeet niet de contacten buiten het gezin vanuit huis te blijven onderhouden: familie, vrienden, collega’s en de klasgenootjes van je kind. Dit kan via bijvoorbeeld Skype, telefoon of Facetime. Genoeg mogelijkheden!

8. Zorg goed voor jezelf! Als ouder is dit een pittige periode met flink wat uitdagingen. Het is belangrijk om dan niet jezelf te vergeten, want juist nu heb je extra veerkracht nodig. Ga eens bij jezelf na hoe je dat vorm kan geven en bedenk wat jij nodig hebt. 9. Hulp vragen mag! De lockdown gaat gepaard met veel uitdagingen. Daarvoor is het nodig om flexibel, creatief en oplossingsgericht te denken en handelen. En dat valt nog lang niet altijd mee. Weet dat jij in deze tijd een steun kan zijn voor anderen en anderen die steun ook aan jou kunnen geven. Wie zitten er in jouw netwerk? Vergeet niet dat je ook zonder fysiek contact steun kan geven en ontvangen in jouw omgeving.

Tot slot: Kinderen beschikken over veel veerkracht en kunnen zich goed aanpassen. Heb vertrouwen in jouw kind als ouder. Zijn er toch moeilijkheden of te grote uitdagingen en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem gerust contact met me op. Ik heb een luisterend oor en denk graag met je mee.

87 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page