Zoeken

Seksuele opvoeding: hoe doe je dat?

Als ouder is het belangrijk om je kind goede seksuele opvoeding te geven. Maar hoe pak je dit het best aan, en waar moet je op letten? Als opvoedcoach geef ik je graag tips om de seksuele opvoeding van jouw kind een stuk gemakkelijker te maken!Seksuele opvoeding vanaf jonge leeftijd

Veel mensen denken bij dit onderwerp vooral aan pubers. De seksuele ontwikkeling van je kind begint echter al in de babytijd en gaat door tijdens de hele jeugd en puberteit. In hun ontwikkeling gaan kinderen door verschillende fases van seksualiteit. Ze ontdekken en begrijpen steeds meer. Het geven van seksuele voorlichting is dus niet iets wat je op één moment in de opvoeding doet, maar speelt gedurende de hele opvoeding een rol. Het mooiste is het, wanneer het onderwerp op natuurlijke wijze verweven is in de opvoeding. Zo wordt het geen ‘ding’, maar een normaal opvoedthema waarover gesproken kan worden. Dat is zowel voor de ouder(s) als voor het kind erg prettig!

Wel verschilt het uiteraard per leeftijdscategorie hoe dit het beste aan te pakken is. Hieronder vind je daarom de globale seksuele ontwikkeling ingedeeld per leeftijd en hoe daar als ouder mee om te gaan.


Baby (0-2 jaar)

Liefdevol contact, verzorging en je baby knuffelen geven een veilig gevoel en helpen bij de hechting tussen ouder en kind. De ontwikkeling van baby’s is immers veelal lichamelijk. Zo ontdekken ze steeds meer van hun eigen lichaam, waaronder ook de geslachtsorganen. Een baby leert door te ervaren en te voelen. Daarbij zullen ze meestal bij toeval ook hun geslachtsdeel aanraken. Ze kunnen dan al merken dat dit een fijn gevoel geeft. Belangrijk is om dit toe te laten, hierdoor leert je kindje namelijk dat hij of zij de baas is over zijn of haar eigen lichaam.Peuter (2-4 jaar)

Rond het tweede levensjaar beginnen kinderen te beseffen dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Hierdoor worden zij nieuwsgierig naar geslachtsdelen; zowel die van zichzelf als die van anderen. Zij ontdekken door te kijken en aan te raken. Dit is een hele normale en natuurlijke ontwikkeling.


Per toeval ontdekken kinderen meestal dat het aanraken van hun geslachtsdelen een fijn gevoel geeft. Jongens ontdekken dat hun piemeltje hard kan worden als ze eraan komen. Dat is natuurlijk erg interessant, dus kunnen ze dit vaker gaan doen. Als ouder hoef je hier niet van te schrikken. Omdat peuters zich nog niet schamen, is het wel verstandig om jouw kind te leren dat dit niet iets is om te doen waar anderen bij zijn.


Kleuter (4-6 jaar)

Ook kleuters zijn nieuwsgierig en willen graag de verschillen tussen jongetjes en meisjes ontdekken. Vaak doen ze dit tijdens spel, bijvoorbeeld met het spelen van vader en moedertje, of doktertje. Handig is het om hier regels bij af te spreken. Je kind hoeft niets te doen wat hij/zij niet wil. Leer je kind daarom dat hij/zij niets mag doen wat een ander niet wil.


Daarbij doe je voorzichtig en de ander geen pijn. Kleuters gaan deze spelletjes soms stiekem doen, omdat ze beginnen te beseffen dat seksualiteit en bloot zijn niet in het openbaar horen. Belangrijk is om goede afspraken met je kind te maken zoals de deur openlaten, en praat er vooral samen over. De leeftijd van de kinderen mag niet te erg verschillen, zodat er sprake is van gelijkwaardigheid.

Kleuters vragen veel, ook over seksualiteit. Geef antwoord op het niveau van je kind. Hierdoor weet hij/zij dat vragen stellen mag. Dit is erg belangrijk in de seksuele opvoeding van jouw kind!