top of page
Zoeken

De monsters onder het bed verjagen: 8 tips voor jou en je kind

Monsters onder het bed, spoken in de kamer… Vanaf de peuterleeftijd heeft je kind een levendige fantasie. Dat kan heel leuk zijn, maar die rijke fantasie heeft ook een keerzijde. Want monsters en spoken heeft je kind ook zo bedacht, en die zijn nogal eng.In deze ‘magische’ fase lopen fantasie, werkelijkheid en herinneringen vaak door elkaar heen in de beleving van het kind. Het is dus lastig om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Zo kan je kind bang zijn in het donker, enge geluiden horen, denken dat er monsters onder het bed zitten, spoken zien… Deze angsten zijn écht, je doet er dus niet goed aan om deze te betuttelen. Stel je maar eens voor dat je een grote, harige spin in je huis ziet zitten, en je partner vertelt je dat je je niet zo aan moet stellen. Stelt dat je gerust? Waarschijnlijk niet. Zeg dus niet iets in de trant van “Nee hoor, er is niets te zien” of “Wees een grote jongen en ga slapen”.


Maar wat zeg je dan wel? Met onderstaande 8 tips leer ik je hoe je omgaat met de angsten van je kind. Zo wordt het verjagen van monsters onder het bed kinderspel!


1. Neem de angst van je kind serieus

Voor je kind bestaat het monster écht! Luister daarom oprecht naar je kind en vraag wat het is dat hem of haar zo bang maakt. Praat er samen over en toon begrip. Vertel ook dat jij er vertrouwen in hebt dat alles veilig is.


2. Praat over het monster

Vraag hoe het monster eruitziet en wat-ie doet. Heeft het monster een naam? Heeft het grappige eigenschappen? Waarom zit het onder het bed? Is het monster misschien zelf een beetje bang en waarom? Over het monster praten en lieve eigenschappen bedenken, kan het monster al veel minder eng maken.


3. Zoek het monster op

Ga samen op “monsterjacht”. Kijk in de kast en erachter, onder het bed, onder het kleed, achter de deur en op de vensterbank. Laat zien dat het gordijn een schaduw maakt op de muur, die met een beetje wind beweegt. Maak samen schaduw op de muur met je handen en speel een vrolijk schaduwspelletje. Haal de verdwaalde knuffel onder het bed vandaan en zeg dat die in de speelgoedkist moet gaan slapen, wanneer je kind zelf ook naar bed gaat. Op deze manier laat je de werkelijkheid het (voorlopig) winnen van de fantasie.


4. Samen het monster verjagen

Is er weer een monster gesignaleerd? Jaag het monster dan samen weg op een leuke manier. Bedenk bijvoorbeeld samen een toverspreuk (“monstrius wegigus!”, en gebruik daarbij een speciale monster-toverstaf. Of wijs het verdwaalde monster de weg naar huis en zeg hem daar te blijven bij zijn eigen moeder. Als dat allemaal niet werkt, heb je natuurlijk altijd een spuitbusje monsterspray bij de hand… ;)


5. Nachtlampje

Monsters zijn bang voor licht, echt waar. Ze kunnen er niet tegen en verdwijnen dan vanzelf. Een nachtlampje in de kamer doet wonderen. Je kan ook de deur van de slaapkamer op een kier openlaten en de ganglamp aandoen. Of…leg een zaklamp naast het bed, waarmee je kind het monster kan verjagen of onder zijn bed kan kijken of het daar rustig is.


6. Ruim voor het slapengaan de kamer samen op

Je kind krijgt overzicht als hij of zij met jou de kamer opruimt. Zo ziet je kind zelf wat waar ligt, en associeert het gekke objecten in het donker minder snel met spoken en monsters. Alle verdwaalde knuffels gaan naar de speelgoedkist en kunnen in het donker niet voor onrust zorgen. Opruimen wordt zo ook meteen een mooie routine.


7. Praat samen over de dag en sluit positief af

Je kind maakt overdag van alles mee dat nog verwerkt moet worden. Samen daarover praten helpt. Wie waren er bij de kinderopvang? Hoe liep het filmpje op de televisie af? Door samen te praten weet jij beter wat er zich in het koppie van je kind rondspookt. Vraag naar het leukste van de dag om positief af te sluiten.


8. Voorlezen

Boeken helpen ook. Je kunt natuurlijk denken aan boeken met helden en kinderen angsten overwinnen. Of verhalen over lieve monsters die goed aflopen. Een fijn boek kan ook de gedachten van je kind op iets leuks zetten. Lekker voor het slapengaan, en goed tegen de monsters!


Ook monsters verdwijnen weer

Meestal verdwijnen monsters vanzelf als je kind vier jaar oud is. Bij de één iets eerder en bij de ander iets later.


Blijft het slapengaan toch een probleem? Of is jouw kind extreem bang voor monsters onder het bed? Neem dan gerust contact met me op. Samen gaan we het monster te lijf, zodat jij en je kind weer een goede nachtrust krijgen.

105 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page